Tysk man gripen i Sverige – misstänks ha mördat sin mamma

NYHETER

En tysk man har gripits i Västerbotten misstänkt för att ha dödat sin mamma och sedan gömt kroppen.

Nu överlämnas han till tyska polisen.

Själv säger mannen att han tror att en ex-flickvän spridit falska rykten om honom som polisen gått på.

I början av veckan greps en tysk man i Västerbotten.

”En man i 45-årsåldern greps vid 11-tiden på måndagen i Lokalpolisområde Skellefteå. Mannen var internationellt efterlyst för ett brott”, skrev polisen på sin hemsida vilket Aftonbladet rapporterade om då.

Nu har bilden klarnat.

Han var efterlyst av tyska polisen misstänkt för att i höstas dödat sin mamma och sedan gömt kroppen i huset i Tyskland.

Därefter flyttade han till Sverige, till ett hus i Västerbottens skogar, uppger mannen själv i polisförhör. Han flyttade dit på grund av ett fritidsintresse kopplat till området och köpte en fastighet ihop med en annan tysk medborgare.

Mamman hittades död

Polisen tror att mannens 74-åriga mamma mördades i september, men först i slutet av april i år hittades hon död.

– En äldre kvinna hade varit försvunnen länge och de som saknade henne ringde polisen. Polisen sökte i huset och hittade kvinnan död, säger Andreas Buick, åklagare i delstaten Niedersachen.

Till en början misstänktes både kvinnans man och son för att ha dödat henne. Under utredningens gång stärktes misstankarna mot sonen och i början av maj blev han internationellt efterlyst.

I den europeiska arresteringsordern framgår att polisen tror att sonen avsiktligt dödat mamman genom att slå henne i huvudet med ett smalt verktyg. Obduktionen visade att hon utsatts för våld mot huvudet när hon dog.

1 av 3
Andreas Buick, åklagare i delstaten Niedersachen.

Tysk polis samarbetade med svenska polisens Fast-grupp, som lyckades lokalisera den internationellt efterlyste mannen till Västerbotten.

”Skulle låsa dörrarna”

Men då var mannen plötsligt försvunnen. Enligt Västerbottens-Kuriren sökte polisen efter mannen med polishelikopter och hundpatruller förra veckan.

– Plötsligt var det ett tiotal poliser med förstärkningsvapen på gården. De var där hela natten och jobbade. När jag frågade vad det handlade om så meddelade de först att vi skulle gå in och låsa dörrarna. Inte förrän sent på kvällen fick vi veta att de sökte efter en person, säger en man till tidningen.

Först på måndagsförmiddagen kunde han gripas av polisen.

Åklagaren säger att bevisläget mot sonen är bra, men vill inte gå in närmare på vad som knyter mannen till brottet.

– Det kan jag inte säga just nu, säger Buick och hänvisar till att utredningen pågår.

Mannen nekar till brott, enligt VK.

Ska lämnas över till Tyskland

I polisförhör säger mannen att han är rädd att en ex-flickvän sprider falska rykten om honom i Tyskland och anklagat honom för något som resulterat i arresteringsordern.

Svenska myndigheters roll är inte att utreda brottet, utan att vara behjälpliga med att lämna över mannen till tyska polisen. Under torsdagen fattade tingsrätten beslut om att mannen ska överlämnas.

– Det kommer att ske om tio dagar, säger Kristina Lindhoff Carleson, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannen har begärt att få en offentlig försvarare när han kommer till Tyskland.

Dagens tre rubriker 24 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Tyskland