Trump: Rullar på fint

NYHETER

Kim Jong-Un vill fortfarande ”slutföra planerna” på avrustningen av kärnvapen – och därmed gå med på att träffa USA:s president Donald Trump, hälsar Sydkoreas president Moon Jae-In.

– Kim och jag har enats, säger Moon Jae-In.

Avrustningen av kärnvapen ska fortfarande ”slutföras”, meddelade Sydkoreas president Moon Jae-In efter ett samtal med den nordkoreanska diktatorn Kim Jong Un.

– Ordförande Kim och jag har enats om att toppmötet (med Trump) den 12 juni bör hållas på ett lyckat sätt, och att vår kamp för kärnvapenavrustning på Koreahalvön och en evig fred inte ska avstanna, säger Moon på en presskonferens, rapporterar nyhetsbyråer från Seoul.

1 av 5 | Foto: Ahn Young-Joon
En tydligt glad Moon Jae-In talar med medier i Seoul efter lördagen möte med Kim Jong-Un.

”Rullar på fint”

USA-president å sin sida ställer sig positiv till den senaste svängningen från Nordkoreas diktator och säger att förberedelserna för ett toppmöte nu åter "rullar på väldigt fint".

Toppmötet väntas hållas den 12 juni i Singapore.

Samtidigt går Sydkoreas president Moon Jae-In inte närmare in på vad formuleringen ”slutföra planerna” exakt avser efter mötet med Kim Jong-Un.

De två koreanska ledarna höll ett, uppenbarligen i all hast arrangerat, möte i Panmunjom på lördagen. Det är fjärde gången ledarna för Nord- och Sydkorea träffas sedan landets delning på 1950-talet.

Från chock till enighet

Moon förklarade sig chockad när Trump i veckan meddelade att juni-mötet var inställt. Men knappt hann bläcket torka på Trumps brev till Kim förrän alla säger att frågetecknen har rätats ut och att mötesförberedelserna fortsätter.

Fram till i år hade ledarna för de koreanska staterna bara mötts två gånger, 2000 respektive 2007 i Pyongyang. Nu har Kim och Moon träffats i Panmunjom två gånger på en månad. Och de säger sig vid lördagens överläggningar ha enats om att fortsätta "träffas ofta".

4 saker du kanske inte visste om Kim Jong-un 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Kärnvapen

USA

Nordkorea