Nytt explosivt utbrott från Hawaii-vulkan

avJoakim Magnå

NYHETER

Vulkanen Kilauea på Hawaiis största ö Big Island fortsätter att vräka ur sig lava – som nått Stilla havet.

En man skadades svårt när han fick tung het lava över sig.

Nu varnar myndigheterna för de moln av saltsyra och glaspartiklar som bildas när lavan strömmar ned i havet.

Kilaueas utbrott under lördagen har orsakat en lavaflod som har förstört fyra nya hem, blockerat en motorväg och medfört nya evakueringar.

Enligt den lokale borgmästaren Harry Kim rörde sig lavan runt 300 meter på mindre än en timme. Det är dubbelt så snabbt som de flöden som varit tidigare under de drygt två veckor som utbrotten pågått.

1 av 7 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

I samband med en ”kortlivad ångexplosion” steg ett tre kilometer högt askmoln upp ur kratern, skriver Hawaii Countys civilförsvarsmyndighet i ett uttalande på Facebook.

Boende i området uppmanas att hålla sig inomhus för att skydda sig mot aska – och att vara beredda på att fly.

Kan väga som ett kylskåp

En man skadades allvarligt och fick sitt ben krossat när han träffades av lavastänk på sin balkong på tredje våningen i sitt hem, på öns östra del nära kusten, rapporterar Reuters.

– Lava kan väga lika mycket som ett kylskåp och även mindre stänk kan döda, säger Janet Snyder, talesperson för borgmästaren.

Lava från två olika sprickor har flutit samman till ett större flöde. Den heta strömmen – som kan nå över 1 000 grader – har passerat motorvägen Highway 137 och fortsatt ned i havet i distriktet Puna, där 44 hem och andra byggnader tidigare har förstörts.

”En mycket svår tid”

Civilförsvarsmyndigheten varnar för de moln av saltsyra och ånga med glaspartiklar som bildas när lavan träffar vattnet.

Molnen – som kan skada lungor, ögon och hud – kan snabbt och oförutsägbart förflyttas av vinden.

”Invånarna i Puna har en mycket svår tid framför sig”, uppger civilförsvarsmyndigheten.

På söndagen pågick arbetet med att röja en väg som blockerades av lava 2014, skriver Reuters. Detta för att frigöra en alternativ flyktväg för boende som nu kan tvingas lämna sina hem.

Under markytan

Hawaiis nationalgarde har förvarnat om att människor kan tvångsevakueras om fler vägar skärs av.

Geologerna varnar för att färsk lava, som rör sig under markytan, kan ge större flöden och tränga upp nära kusten.

– Mycket mer kommer upp ur marken och det kommer att producera flöden som kommer att kunna röra sig mycket längre, säger Wendy Stovall, forskare på US Geological Survey, vid en presskonferens, enligt Reuters.

Världens farligaste vulkaner 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Hawaii

Vulkaner