FN:s säkerhetsråd och högste chef till Sverige

Foto: Jon Gambrell/AP/TT
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog i FN. Arkivbild
Foto: Craig Ruttle/AP/TT
FN:s säkerhetsråd i FN-skrapan i New York. Arkivbild

avTT

NYHETER

Hur kan FN:s fredsbevarande insatser bli mer effektiva? Det ska diskuteras när generalsekreterare António Guterres och FN-ambassadörer från säkerhetsrådets 15 medlemsländer kommer till Sverige i slutet av april.

De ska hålla ett informellt arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne. Det är första gången ett sådant årligt arbetsmöte sker utanför USA. Temat för mötet är framtiden för FN:s fredsbevarande arbete, hur de fredsbevarande insatserna ska stärkas och effektiviseras, uppger utrikesdepartementet.

Möter Löfven

"Mötet kommer att hållas på Backåkra, i Dag Hammarskjölds anda. Det är väldigt positivt att mötet kan ske i Sverige, inte minst mot bakgrund av vår långa tradition av att verka för konfliktförebyggande och för fredliga lösningar på konflikter", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

António Guterres stannar längre i Sverige, han ska bland annat möta statsminister Stefan Löfven (S) och hålla den årliga så kallade Dag Hammarskjöldföreläsningen som arrangeras av Uppsala universitet och Dag Hammarskjöldfonden.

Sverige är i nuläget inne på sitt andra år som invald medlem i säkerhetsrådet. De fem permanenta medlemmarna, som alla har vetorätt, är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. I och med mötet kommer sannolikt bland andra USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, hennes ryske kollega Vassilij Nebenzia och Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi till Sverige.

Omodernt råd?

I nuläget står bland annat konflikterna i Syrien och läget på den koreanska halvön högt på FN:s säkerhetsråds dagordning.

De senaste åren har rådet kritiserats för ineffektivitet och tandlöshet, främst när det gäller konflikten i Syrien. Damaskusallierade Ryssland har upprepade gånger lagt in sitt veto mot Syrienresolutioner. Flera arbetsgrupper har försökt arbeta fram förslag på hur säkerhetsrådet, som i nuläget speglar världsordningen efter andra världskriget, ska kunna moderniseras.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död i dåvarande Nordrhodesia 1961. Under den tiden tog han initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp.