Så många + får de

1 av 9 | Foto: Björn Lindahl
Fredrik Reinfeldt. ”Reinfeldts närvaro online är näst intill obefintlig. Det här i en tid då självaste Barack Obama har ett Twitterkonto. Kanske vill han inte möta oss vanliga dödliga eller så är han bara för trött för att möta väljarna. Det är hur som helst underkänt”

avEmma Kirkhoff, Iris Wigur

NYHETER

Reinfeldt verkar trött, Lööf är osocial och Fridolin lever inte upp till snittet på högskoleprovet.

Hägglund sköter sig däremot exemplariskt.

Här betygsätter Aftonbladets chef över sociala medier, Ehsan Fadakar, partiledarnas närvaro på Twitter:

Foto: Gustav Mårtensson
Ehsan Fadakar

Fredrik Reinfeldt (M)

Facebook: Officiell sida som sköts av Moderaternas pressavdelning.

Senaste uppdatering 21/5:

"Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra".

Twitter: Nej, men det finns flera skämtkonton

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Reinfeldts närvaro online är näst intill obefintlig. Det här i en tid då självaste Barack Obama har ett Twitterkonto. Kanske vill han inte möta oss vanliga dödliga eller så är han bara för trött för att möta väljarna. Det är hur som helst underkänt.

Stefan Löfven (S)

Facebook: Privat inaktivt konto och ett officiellt konto som sköts av medarbetare.

Senast uppdaterad 12/8:

"Rivstart på jobbet; stabsmöte, presentera budgetnyhet och tal på SSU-kongress".

Twitter: Nej, men det finns flera skämtkonton.

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Ingen närvaro alls på twitter. Finns på Facebook men kontot sköts av hans stab, vilket skapar en känsla av att man kommunicerar med socialdemokraternas tjänstemän och inte ledaren av rörelsen. Även Löfven är underkänd.

Gustav Fridolin (MP):

Facebook: Officiell sida.

Senaste uppdatering 14/8:

"En ny opinionsmätning inför norska valet i september ger Miljøpartiet De Grønne 7,4 procent i Oslo - och plats i Stortinget för första gången. "Valget kan bli et grønt brakvalg", som kollegan Hanna E. Marcussen säger.".

Twitter: Ja, men är inaktiv

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Har endast twittrat 14 gånger och senaste för 2,5 år sedan. Orsaken är att han inte fått "kläm på Twitter". För någon som har 2.0 på högskoleprovet borde det inte vara särskilt komplicerat. Fridolin har, trots sitt misslyckande, över 13 000 följare. Det är nästan tjänstefel att inte utnyttja den här kanalen för att nå ut med MP:s politik.

Åsa Romson (MP):

Facebook: Både privat och officiell sida.

Senaste uppdatering 30/7:

"Att #Manning inte blev fälld för att ha hjälpt fienden när han läckte hemliga amerikanska dokument om krigets förödande vardag och övertramp av militärer och dess ledare ses av en del som seger, men risken är ju att det grova åtalet och dom på bl a spionage ändå främst ska avhålla framtida 'visslare' om militära missförhållanden. Och det i världens mäktigaste demokrati. - Finns mer att göra"

Twitter: @asaromson - Senaste uppdatering 15/8:

"Solig morgon i Simrishamn, perfekt för besök på Sveriges största solcellspark, ikväll samtal på kommunhuset".

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Twittrar glatt om fotbolls-EM, klimatfrågor och politik. Svarar gärna när relevanta frågor ställs av andra twittrare och vågar driva med sig själv och Miljöpartiet. Är dock inte alltför rolig. Men har fått kläm på Twitter och borde rimligtvis kunna lära Fridolin det ena och andra.

Jan Björklund (FP)

Facebook: Nej

Twitter: Inaktivt konto - hänvisar till Folkpartiets tomma Twitterkonto.

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Har registrerat ett stängt konto endast för att ingen annan ska utge sig för att vara Björklund. Har inga följare, följer ingen och har aldrig twittrat. Istället hänvisas vi till Folkpartiets Twitterkonto. Underkänt.

Jonas Sjöstedt (V)

Facebook: Officiell sida, oklart vem som uppdaterar.

Senaste uppdatering 14/8:

"Enkelt, genialt och mycket tydligt. Aftonbladets korta film om de ökande klassklyftorna i Sverige".

Twitter: @jsjostedt - Senaste uppdatering 13/8:

"@HTenelius @ Kuriren_Nyheter Är sensias konkurs en myt? JBs också?"

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Twittrar oavbrutet om politik i allmänhet och vinster i välfärden i synnerhet. Vågar bjuda på sig själv, som till exempel när han meddelade att han nu bestämt sig för att inte starta ett instagramkonto - bara några timmar efter Lars Ohlys penismiss. Registrerade sitt konto väldigt sent, men har redan över 12 000 följare som han gärna kommunicerar med.

Annie Lööf (C):

Facebook: Personlig sida.

Senaste uppdatering 15/8:

"På fråga vad som skiljer C och S svarade jag så här om jobben, miljön och landsbygden".

Twitter: @annieloof - Twittrar dagligen.

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Annie Lööf på Twitter skiljer sig inte från Annie Lööf utanför Twitter. Det är alltför många och tråkiga tweets om entreprenörsskap, företagssamhet och innovation och alltför få personliga uppdateringar. Lööf får dock ett stort plus för viljan att svara på andra twittrare, även om det ofta bara är ett eller några ord.

Göran Hägglund (KD)

Facebook: Officiell sida, uppdaterar själv men staben gör tillägg.

Senaste uppdatering 9/1: Staben skriver att Hägglund är tillbaka efter juluppehållet.

Twitter: @goranhagglund - Twittrar flitigt, senast 15/8:

"@svtnyheter Johan hör av sig" svarar han på fråga från en Svt-reporter.

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Ett föredöme på twitter. Twittrar både roligt, vasst och syrligt om allt möjligt. Lägger gärna upp bilder, är aldrig otrevlig och svarar gärna följarna. Göran Hägglund på twitter är ganska lik Hägglund utanför. Bäst av partiledarna.

Jimmie Åkesson (SD)

Facebook: Officiell sida, uppdateras inte av Jimmie själv.

Senaste uppdatering 3/7:

"Jimmie har nu lämnat Gotland och Almedalen för att göra ett besök på Killebommarknaden i hemstaden Sölvesborg. Besökare träffar honom i partiets hörna på Stortorget kl 12-14".

Twitter: @jimmieakesson - Retweetar mest andra.

Instagram: Nej

Ehsans betyg:

Ibland twittrar han, ibland gör han inte det. Åkessons twitterkonto är lite förvirrande. Först meddelade han storartat att han nu inte längre kommer att finnas på twitter på grund av hat och hån. Men har sakta tagit sig tillbaka. En tweet här, en retweet där. Kanske blir det en rejäl comeback till valåret där han mobiliserar sina 15 000 följare, där många med stor sannolikhet saknar riktiga profilbilder.

De har fattat grejen:

Filippa Reinfeldt:

Otroligt flitig användare av fotoappen instagram under användarnamnet @filippareinfeldt.

Där lägger hon dagligen upp bilder på träning, maträtter, vänner och familj.

Prinsessan Madeleine:

Uppdaterar sin officiella Facebooksida "Princess Madeleine of Sweden" flitigt, med semesterbilder, länkar till tidningsartiklar, uppdateringar från Childhood och hälsningar till folket. Kontot är populärt - över 79 000 har gillat sidan.

Carl Bildt:

Utrikesminister Carl Bildt är flitig på Twitter med två konton: ett på engelska @carlbildt, och på svenska @CBildt. Han twittrar om världsläget, sina framträdanden i media, sitt arbete och olika frågor. Han är en bred twittrare med internationellt fokus och skriver minst en tweet om dagen. Enligt en undersökning, Twiplomacy, gjord av pr-byrån Burson-Marsteller är Carl Bildt den ledande politiker i världen som har flest kontakter med andra världspolitiker på Twitter, 44 stycken. Han hamnar även på en tredjeplats över världspolitiker som är bäst på att svara på tweets. I genomsnitt svarat Bildt på vartannat meddelande.

Några av Bildts tweets:

15 augusti

"PM Reinfeldt has invited leaders of the four other Nordic countries to dinner with President Obama in Stockholm on September 4".

14 augusti

"Following Egypt events with extreme concern. Obviously many dead. Reports of live ammunition. Risk of violence spreading. Churches attacked."

12 augusti

"Started day with interview in TV4 on upcoming Obama visit to Sweden. Importance of and themes during. But weeks to go before he comes."

Barack Obama:

USA:s president är den ledaren på Twitter med mest följare i hela världen, 35 151 888. På andra plats hamnar Påven, Franciskus. Obamas konto är mycket aktivt med flera inlägg i veckan. Ofta skriver hans stab inläggen men skriver presidenten något personligen signeras meddelandet med – bo.

Michelle Obama:

USA:s första dam, Michelle Obama, har ett aktivt twitterkonto där tweets från hennes stab blandas tillsammans med personliga tweets från Michelle själv. När Michelle skriver signerar hon alltid inläggen med - mo.

Lars Ohly:

Före detta Vänsterpartiledaren Lars Ohlys instagramkonto @larsohly blev en världsnyhet när han lade ut en bild som var tänkt att visa hans tatuering på benet, men där intima delar också råkade förevigas och offentliggöras. Han är även en flitig twittrare under användarnamnet @Ohlylars.

Jens Stoltenberg:

Norges statsminister Jens Stoltenberg satsar på att synas mycket på sociala medier. Videon där Stoltenberg en eftermiddag i juli extraknäcker som taxichaufför i Oslo har fått stort genomslag och sprids nu som en valkampanj via sociala medier. Han är också mycket aktiv på Twitter och skriver flera inlägg om dagen. Oftast skriver han själv, men ibland uppdaterar också hans medarbetare kontot.