Navy Seals i gryningsräd mot al-Shaababledare

Uppdaterad 2013-10-06 | Publicerad 2013-10-05

Navy Seals slog till mot en ledare för den terroriststämplade organisationen al-Shabaab under lördagmorgonen.

Ledaren sköts och tros ha dött.

Räden kommer som ett svar på terrorattacken i Kenya i september.

Tidigt på lördagsmorgonen landsteg en grupp från det amerikanska specialförbandet Navy Seal på stranden vid en villa tillhörande en al-Shabaabledare. Villan ligger i den somaliska staden Baraawe.

Eldstrider ska ha brutit ut och ledaren sköts. De amerikanska soldaterna kunde inte bekräfta att ledaren skjutits till döds, då de blev tvungna att dra sig tillbaka.

Smög sig på

Enligt vittnen ska eldstrider pågått i över en timme och helikoptrar ska ha kallats in för att ge eldunderstöd.

Uppgifterna om hur striden inletts går isär. Men vittnen uppger att Navy Seal-soldaterna smög sig på och använde ljuddämpare på sina vapen, för att senare ta av dem.

Enligt en talesperson för al-Shabaab ska turkiska och brittiska soldater deltagit attacken mot ledaren. I ett uttalande säger man att en av deras medlemmar skjutits till döds, men att också en brittisk soldat ska ha skjutits ihjäl.

Både brittiska och turkiska myndigheter har förnekat inblandning i räden, skriver Al Jazeera.

Svar på terroristattack

Attacken mot al-Shabaabledaren utfördes som ett svar på terroristattacken mot ett shoppingcenter i Kenya i september, för vilken al-Shabaab tagit på sig ansvaret.

– Baraawe-räden planerades i en och en halv vecka. Den genomfördes på grund av Westgate-attacken, säger en amerikansk källa inom säkerhetstjänsten till New York Times.

Största insatsen på länge

Efter terroristattacken mot Westgate skickade FBI dussintals av agenter till platsen, för att hjälpa de kenyanska myndigheterna i utredningen kring vad som hänt och vilka som låg bakom.

Lördagens räd är den största insatsen amerikanska trupper gjort i Somalia på fyra år. Då dödade kommandosoldater al-Qaidaledaren Saleh Ali Saleh Nabhan. Även den gången utfördes attacken i närheten av staden Baraawe.

Den somaliska regeringen ska ha meddelats om lördagens räd på förhand.