Nyheter

Lågt blodsocker kan göra dig till sadist

Av: 

Elina Bratt Lejring

NYHETER

Personer med lågt blodsocker blir lättare arga på sin partner. Det visar en ny amerikansk studie.

– Man blir aggressiv både mot omvärlden och mot sig själv, säger sockerexperten Charlotte Erlanson-Albertsson.

I en amerikansk studie har forskare med hjälp av en voodoodocka kunnat se ett samband mellan lågt blodsocker och aggressivt beteende i nära relationer.

I studien mättes blodsockernivån på drygt hundra gifta par. Alla försökspersoner försågs med en voodoodocka och 51 knappnålar. Dockan skulle representera personens partner. Därefter fick deltagarna varje kväll med hjälp av dockan illustrera den ilska de kände gentemot sin respektive. Ju argare de var, desto fler nålar stack de i dockan. Studien visade att de personer med lågt blodsockervärde stack flest nålar i dockorna. Det skriver svt.se.

Fick utsätta partnern för obehag

För att mäta försökspersonernas aggressionsnivå gjordes även ett test där de fick möjlighet att utsätta sin partner för fysiskt obehag. Paren fick då delta i en fabricerad tävling där vinnaren skulle få utsätta sin partner för ett obehagligt ljud. Resultatet av denna del av undersökningen visade att de personer med lågt blodsocker var mest benägna att utsätta sin partner för det obehagliga ljudet.

– Sambandet mellan lågt blodsocker och aggressivt beteende är känt sedan tidigare, men den här studien stärker att det är viktigt att analysera blodsockernivån om man känner sig ur balans. Folk är så rädda för att ha högt sockervärde men det är lika farligt med lågt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon har skrivit flera böcker om kost och har under flera år varit aktiv i olika debatter om sockerkonsumtion.

Aggressivitet kopplat till lågt blodsocker

Enligt henne är aggressivt beteende kopplat till lågt blodsockervärde ett vanligt problem. Hon uppmanar därför folk som kan vara drabbade att ta kontakt med sin vårdcentral för att få hjälp att göra en blodsockerutredning.

– Har man lågt blodsocker kan man behöva hjälp med sitt beteende så att man undviker att gå den aggressiva vägen till mötes. Man ska försöka att analysera när på dagen det är lågt och ändra sina kostvanor. Och så kan man behöva prata med en psykolog eller kurator.

”Aggressiv mot omvärlden och sig själv”

Att många blir aggressiva när de har ett lågt sockervärde förklarar hon med att kroppen frisätter adrenalin när sockervärdet sjunker.

– Adrenalin är ett hormon som gör att man blir aktiv och då kan man bli aggressiv. Våra förfäder hade nytta av adrenalinet när de skulle ge sig ut och jaga i jakt på mat. I dag har man sett att kvinnor med lågt blodsockervärde har en tendens till självskadebeteende. Man blir aggressiv både mot omvärlden och mot sig själv.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: