Vittnen: ’Kaptenen lämnade fartyget’

Kaptenen på fartyget Lee Joon Suk bröt ihop när han kommenterade olyckan.

– Jag är verkligen ledsen och djupt ångerfull, säger han enligt BBC.

Nu utreder kustbevakningen uppgifter om att han försökte rädda sig själv – och lämna passagerarna bakom sig.

Ombord på färjan fanns 46 livbåtar, men enligt YTN var det bara en som fungerade. Uppgiften om att endast en livbåt fungerade ombord på den sydkoreanska färjan har dock inte bekräftats av myndigheterna, rapporterar CNN.

De senaste siffrorna var att 475 personer fanns ombord på färjan innan den förliste. Nio personer har bekräftats omkomna, minst 179 personer har räddats. Men fortfarande saknas 287 personer som fanns ombord på fartyget.

Myndigheternas siffra på hur många människor har ändrats ett flertal gånger vilket har fått en del kritik.

Kaptenen riskerar åtal

Fartygets kapten Lee Joon Suk, 60, bröt ihop när han i sydkoreansk tv ombads säga något till de familjer vars anhöriga fortfarande saknas.

– Jag är verkligen ledsen och djupt ångerfull. Jag vet inte vad jag ska säga.

Kaptenen förhörs nu av myndigheter och riskerar att åtalas för slarv och vållande till annans död, enligt nyhetsbyrån Yohap uppger BBC.

På en presskonferens på torsdagen sa en talesperson för kustbevakningen att man utredde uppgifter om att kaptenen hadde lämnat skeppet – och var med på den första livbåten.

Kaptenen ska även ha väntat 30 minuter med att ge en evakueringsorder, och istället först ha beordrat passagerarna att stanna kvar på båten. En del passagerare har också vittnat om att de aldrig hörde evakueringsordern överhuvudtaget.

400 räddningsarbetare

Exakt vad som hände innan fartyget förliste är ännu oklart. Enligt sydkoreanska myndigheter höll båten i princip sin utstakade kurs.

– Det är ingen större skillnad mellan färdplanen och den verkliga färdrutten, säger Nam Jae Heon, vid koreanska Havs- och fiskeministeriet enligt CNN.

Runt 400 räddningsarbetare letar nu efter överlevande i vattnen utanför färjan, rapporterar AP. Dykare har arbetat i skift för att försöka komma in i fartyget, men starka vattenströmmar har förhindrat dem.

Tre fartyg med kranar kommer att sättas in för att försöka räta upp färjan igen.

Skickade sms

Eftersom en del av den förlista färjans skrov ligger ovanför ytan hoppas räddningsarbetare att det bildats luftfickor ombord. I så fall kan instängda passagerare fortfarande vara vid liv, rapporterar CNN.

I samband med att färjan började kränga och innan katastrofen var ett faktum hann många ombord skicka sms till sina anhöriga. Ombord på fartyget fanns elever från en skola från en förort utanför Seol. Flera av dem skickade sms till sina föräldrar innan färjan sjönk.

"Mamma, jag skickar det här för att jag är rädd att jag inte kommer kunna säga det senare: jag älskar dig" lyder ett sms.

Mamman svarade och frågade varför han skrev så.
Men hon fick aldrig något svar.  

Publisert: