Indien rustar till havs

NYHETER

Startar reaktorn på atomubåt

Foto: Handout
Automubåten INS Arihant vid ett indiskt varv.

Indien har nu fått ett tredje kärnvapenbestyckat ben att stå på.

I dag startades reaktorn på landets första atomubåt.

– Det är ett stort steg för landets försvarsmöjligheter, säger Indiens premiärminister Manmohan Singh.

Indien bedöms ha ungefär 100 kärnvapenbestyckade stridspetsar. Hittills har landet varit tvunget att avfyra dem från strategiska bombflygplan eller i form av interkontinentala missiler. Men nu har landet tagit ett kliv mot att kunna ingripa till sjöss också.

I dag startades reaktorn på landets första atomubåt INS Arihant – "Fiendeslaktaren" på svenska.

– Så fort INS Arihant är stridsduglig kommer Indiens försvarsförmåga ha ökat ordentligt, säger en källa inom försvaret till Daily News.

Räckvidd på 100 mil

Den egenutvecklade reaktorn ska genomgå ett par tester innan det är dags för den 6 000 ton tunga ubåtens jungfruresa. Då ska besättningen bland annat provskjuta K-15 missiler med en räckvidd på 100 mil.

– Vi behöver bli en av de regimer som har teknologin för att stoppa ett kärnvapenangrepp. Vi borde skaffa fyra eller fem ubåtar i samma klass och ytterligare två stora atomdrivna hangarfartyg, säger försvarsanalytikern Gulshan Luthra till Daily News.

Hotas av Pakistan

Det största hotet mot Indiens säkerhet kommer från grannlandet tillika kärnvapennationen Pakistan. Länderna har i flera omgångar krigat med varandra, bland annat om den omtvistade Kashmirprovinsen i norra Indien. Inget av länderna har skrivit under icke-spridningsavtalet om kärnvapen som syftar till att minska antalet kärnvapen i världen.