Fängslades för Putinkritisk aktion – nu är de återförenade

Foto: Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova.
NYHETER

Efter nästan två år ifrån varandra – i dag återförenades Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova.

Ett julmirakel?

Knappast, säger de själva – snarare en slug pr-kupp inför OS signerad president Putin.

I går släpptes Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova efter ha fängslats för sin Putinkritiska aktion i Frälsarkatedralen i Moskva i februari 2012.

Ett dygn senare återförenades de båda Pussy Riot-medlemmarna sedan Aljochina flugit till sibiriska Krasnojarsk där Tolokonnikova suttit fängslad.

Vill starta ny organisation

Iklädd en mörgrön fängelsejacka kramade Aljochina om Tolokonnikova innan de tillsammans upprepade gårdagens budskap: att de i framtiden vill fokusera på att hjälpa fångar och att de nu ska diskutera en ny organisation för mänskliga rättigheter, skriver The Telegraph.

Egentligen skulle Aljochina och Tolokonnikova ha frigivits först i mars i år, men efter att det ryska parlamentet, Duman, utfärdat en amnesti för cirka 1 300 fångar släpptes de två Pussy Riot-medlemmarna i förtid.

Manar till OS-bojkott

Enligt de själva har dock president Putin en tydlig baktanke med sin tidiga julklapp. Båda har kallat amnestin för en pr-kupp inför nästa års vinter-OS i Sotji, då världens blickar kommer att riktas mot Ryssland, skriver The Telegraph. Nadezjda Tolokonnikova har även manat till en bojkott av OS.

Efter aktionen i Frälsarkatedralen 2012 fängslades även Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutsevitj. Hon släpptes dock i oktober 2012.