Nyheter

”Den omfattande rasismen en myt”

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Den omfattande rasismen är en myt.

Det sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under ”Partiprogrammet” på onsdagskvällen.

– Jag tror inte att problemen är så stora.

Den 1 maj ringde kyrkklockorna för att varna för nazister under demonstrationer i Jönköping och sammandrabbningar mellan rasister och antirasister har skapat stora rubriker. Men i "Partiprogrammet" sa Jimmie Åkesson att bilden av den omfattande rasismen i Sverige är en myt.

– Jag tror inte att problemen är så stora. Jag är framförallt orolig för extremism, både vänster- och högerextremism, där vi sett ett utökat våld. Rasismen i Sverige är begränsad. Svenskar är ett tolerant folk jämfört med i andra länder. Den omfattande rasismen är en myt.

Skyller på nedtystad debatt

Det nazistiska Svenskarnas parti (SVP) ställer upp med kandidater i cirka 40 av landets kommuner i höstens val. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget. Jimmie Åkesson förklarade partiets framgång med en nedtystad debatt om invandringen.

– Jag tror det stora problemet med att vi har en nazismrörelse är att vi haft ett lock på problemen som skapats av invandringen. Det har skapat extremism. Att vi nu har en debatt om de här frågorna kommer att hämma extremismen, sa han.

I Sverigedemokraternas vårbudget vill man spara 100 miljarder genom att begränsa asyl- och anhöriginvandringen. Men enligt kritiker kan en sådan reform spara högst 60 miljarder. En kritik som Jimmie Åkesson avvisade som ”svepande”.

– Jag är ganska säker på att de som räknar åt oss vet vad de gör, sa han.

”Outnyttjad arbetskraft”

De bristande behovet på arbetsmarknaden ska främst fyllas med svenskar utan jobb, sa han.

– Vi har en outnyttjad arbetskraft på hundratusentals svenskar. Vi vill börja med att anpassa dem så att de fyller behoven. I framtiden kan vi ha ett system med gästarbetare, men först måste vi matcha svensk arbetskraft efter de behov vi har.

När det kom till Europapolitiken fortsatte Jimmie Åkesson att positionera sig som EU-motståndare. Under onsdagens partiledardebatt kallade Åkesson EU för en ”monsterstat” och sa att han förstår varför väljarna stannar hemma.

När han fick frågor om flörten med franska Front National svarade han försiktigt.

– Vi vill skapa information om olika partier. Det förbehåller vi oss rätten att göra. Om vi kan samarbete med Front National kan jag inte svara på. Vi vet för lite om dem.

Vilka kan ni samarbeta med?

– Vi vill vara helt bekväma med de vi samarbetar med och de vi har sagt att vi är bekväma med just nu är Dansk Folkeparti.

"Börjar bli patetiskt"

Enligt Alexander Bengtsson, vice vd för antirasistiska stiftelsen Expo, är Jimmie Åkessons utspel om rasismen en del av Sverigedemokraternas strategi.

– För Sverigedemokraterna är rasismen en ytterlighet som man helst inte pratar om. Deras existensberättigande ligger i att demonisera etniska minoriteter och religiösa grupper. Skulle Jimmie Åkesson prata om rasism som samhällsproblem hade han gått emot sitt parti och förlorat de mest hårdföra kärnväljarna. Han skulle tvingas ta ansvar för den rasism hans parti sprider omkring sig varje dag.

Är det en hållbar strategi?

– Nej, och jag märker det nu. Det börjar nästan bli patetiskt att prata om att rasismen inte existerar och att Sverigedemokraternas främsta motståndare är vänsterextremister när det är vanligt folk, som brandmän och religiösa samfund, som står upp emot hans politik. Fortsätter Jimmie Åkesson så här så hamnar han snart i ett ”kejsaren utan kläder-scenario”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckein–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: