Sänkta straff för vodkaförsäljning

Av: 

TT

Tre personer bakom den så kallade vodkabilen i Stockholmsområdet som sålde sprit till tonåringar får sina straff sänkta av Svea hovrätt.

Två män som av tingsrätten dömdes till 2,5 års fängelse får nu i stället fängelse i ett år och två månader. I det ena fallet gäller straffet olovlig försäljning av alkohol, bedrägeri och våld mot tjänstemän, hot mot tjänsteman och två trafikbrott. I det andra fallet gäller straffet olovlig försäljning av alkohol och två narkotikabrott.

En man som dömts för olovlig försäljning av alkohol och olovligt innehav av alkoholdrycker får sitt straff sänkt från två års fängelse till sex månader.

”Domen är felaktig”

Redan när tingsrättsdomen föll opponerade sig försvarsadvokaterna.

- Vi tycker att domen är felaktig. Vad jag förstår så har rätten delvis gått på åklagarens statistik och beräkningar och de anser vi är fel. Det är för stora mängder, sade advokat Eric von Platen då om att gruppen ansågs ha sålt drygt 3 600 liter vodka.

Fel att avlyssna

Även Svea hovrätt slår nu fast att åklagarens beräkningsmetod — utifrån uppgifter ur hemlig telefonövervakning och hemlig telefonavlyssning — inte ger ett tillförlitligt resultat.

”Hovrätten fäller var och en av dem för olovlig försäljning av mellan 250 och 500 liter vodka medan tingsrätten dömde dem för att ha sålt mellan 600 och 1 600 liter vodka”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Den mindre mängden är orsaken till de sänkta straffen.

Publisert: