Han var Mister Svensktoppen

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Var lugnet i radion när yngre röster började ta över

Kent Finell var under flera decennier en av Sveriges populäraste radioröster.

Som programledare för "Svensktoppen" var han den lugna stabila rösten i radion då medielandskapet förändrades under 1990-talet.

Kent Finell föddes den 12 juli 1944 i Karlstad.

Redan under skoltiden på det tidiga 1960-talet började han arbeta inom media.

Han extraknäckte på Värmlands Folkblad tills han anställdes på Sveriges Radio i Karlstad 1966.

De första åren på radion var han sport- och nyhetsreporter. Tre år senare flyttade han till underhållningsavdelningen i Stockholm och det är därifrån hela Sverige minns honom.

Lugnet i radiobruset

Han fick sitt genombrott då han ledde programmet "Gomorron" tillsammans med Mona Kranz. De var då nyskapande och stod för ett trendbrott då morgonprogramvärdarna pratade mera avspänt i radion. Han var producent för bland annat "Frukostklubben" – där han indirekt sägs ha varit med om att namnge "Galenskaparna" då Claes Eriksson kom på namnet när Finell frågade vad gruppen hette.

Men mest känd är ändå Kent Finell för alla de år han ledde "Svensktoppen".

Han tog över programmet för första gången 1973. Han ledde sedan programmet från och till under perioder fram till 1987 då han blev Mister Svensktoppen med hela det svenska folket och ledde programmet ända fram till 2002.

Medielandskapet förändrades och snabbpratande yngre röster började dominera radion under 1990-talet. Men Kent Finell fortsatte vara den lugna stabila rösten som folk kunde samlas kring.

1991 lämnade han sin fastanställning på Sveriges Radio och övergick till Allers Förlag. Vid sidan av "Svensktoppen" började han då skriva personporträtt för "Hänt i Veckan" fram till 1993. På frilansbasis har han också gjort flera intervjuprogram där han intervjuat bland annat Jonas Gardell och Bert-Åke Varg.

Samma år som han lämnade sin fastanställning på radion utsågs han också till den första ambassadören för Filipstads kommun – ett hedersuppdrag som senare har gått till flera andra kända medieprofiler.

Vid sidan av "Svensktoppen" har han ocks

Vågade säga vad han tyckte

Kent Finell hade en röst som fångade folket. Han var alltid trevlig och snäll men var samtidigt inte rädd för att säga vad han tyckte.

Magnus Uggla har i senare intervjuer pratat om hur Kent Finell öppet kritiserade Ugglas låt "Jag mår illa" när den låg på Svensktoppen 1989.

När Finell 2002 slutade på Svensktoppen var det i protest mot att programmet gjordes om och även engelskspråkiga låtar fick börja vara med på listan.

De senaste 15 åren har Kent Finell varit bosatt i en lägenhet på Mallorca under större delen av året. Han har levt ett stilla pensionärsliv och har själv i intervjuer berättat om sol, bad och resor. Men när Svensktoppen firade 50-årsjubileum 2012 satte sig Kent Finell tillfälligt återigen i programledarstolen för att fira programmet.

Kent Finell avled på S:t Görans sjukhus i Stockholm i dag. Han blev 69 år gammal.

Publicerad: