Nyheter

5:2-dieten het men ifrågasatt

NYHETER

Dietisten: ”Man måste vara uppmärksam”

Hälsofördelarna och enkelheten sägs vara en del av framgången.

5:2-dieten är het, men ifrågasätts också som bantningsmetod.

– Man måste vara uppmärksam på att man håller sig till de här två dagarna så att det inte blir fler och man utvecklar en ätstörning, säger Eva Wolke, dietist på länssjukhuset i Kalmar.

Det började i Storbritannien sommaren 2012. BBC visade en dokumentär där hälsojournalisten Michael Mosley under fem veckor testade att äta normalt fem dagar i veckan och fasta två. Han gick ner 6 kg och förbättrade sina IGF-1-värden (risken för cancer och åldrande), men även sina blodsocker- och kolesterolvärden. Sedan dess har det rullat på. 5:2-metoden har blivit omåttligt populär och varit årets hälsotrend här i Sverige.

Enkel att följa

Det som gör dieten bättre än andra metoder är att man äter allsidigt, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.

– Du äter inte överdrivet av något, eller för lite av något.

Att så många hakat på metoden tror kostrådgivaren Ulrika Davidsson beror på att den är enkel att följa och att det är den enda diet som tycks kunna utlova bättre värden i kroppen – lägre kolesterol och lägre blodtryck.

– Tittar du dig runt omkring hur folk mår i dag och hur många som äter medicin för de här sakerna så är det en hel del. Om man nu får ett sätt att äta sig frisk så blir det väldigt stor populäritet.

"Överdriven kritik"

Kritiken kring att metoden skulle kunna trigga ätstörningar anser Ulrika Davidsson är överdriven. Hon avråder de som har en bakgrund med anorexi eller bulimi att använda sig av 5:2, men hon tror att det är farligare att vi i dag äter för mycket än för lite.

– Vi äter hela tiden, vi ska alltid stoppa någonting i munnen. Det går åt fel håll åt det hållet också, säger hon.

Dietisten Ewa Wolke jobbar med unga fetmapatienter, men även personer som har ätstörningar. Hon säger att 5:2 säkert kan innebära positiva hälsovinster för en del, men hon tycker att man ska tänka till innan man använder dieten.

– Man ska ju veta det att den här kosten har man inte tittat på så lång tid tillbaka. Så vi kan ju inte säga i nuläget att de här förändringarna som man har sett håller i sig.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter