Rysk vodka och OS attackeras

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

Den ryska spriten och de Olympiska spelen i Sotji attackeras efter Ryssland intensiva jakt på hbtq-personer.

Runt om i världen sprids uppmaningar om bojkott.

– IOK borde ta ställning för alla hbtq-personer i Ryssland, inte bara de som besöker landet under OS, säger Chad Griffin, ordförande för människorättsorganisationen Human Rights Campaign.

I USA väljer gaybarer att bojkotta rysk vodka, en grupp i New York planerar att hälla ut vodka på onsdag och i Sverige delas operasångaren Rickard Söderbergs text, som uppmanar till bojkott och att politiker ska ta ansvar, tusenfalt på Facebook. Ett Facebook-evenemang som uppmanar den svenska ambassaden i Moskva att hissa regnbågsflaggan under Pride-veckan har mer än 21 600 deltagare.

Samtidigt ökar trycket på Internationella olympiska kommittén, IOK, att man ska ta tydligare ställning mot de nya lagar som Ryssland infört, som gör att personer inte kan vara öppna med sin sexuella läggning i landet, om man inte är heterosexuell. Fälls man för att ha "propagerat för icke-traditionella sexuella relationer" väntar höga bötesbelopp och turister kan sättas i fängelse upp till 15 dagar för att sedan utvisas, skriver AP.

En annan lag förbjuder adoption av ryska barn till länder där samkönade äktenskap tillåts.

Borde ta större ansvar

På IOK säger man att man fått försäkringar "från högsta ort i det ryska parlamentet, om att lagarna inte kommer att påverka de som besöker eller deltar i OS".

Det tycker många inte räcker.

– IOK borde ta ställning för alla hbtq-personer i Ryssland, inte bara de som besöker landet under OS, säger Chad Griffin, ordförande för den amerikanska organisationen Human Rights Campaign, som kämpar för homosexuellas rättigheter.

På söndagen skrev New York Times i en ledare att USA:s regering måste ta tydligare avstånd från de nya lagarna. I ledaren säger man också att IOK måste ta större ansvar och att de för ofta misslyckas med att försvara de olympiska idealen.

Skrinna med pin

Motstånd mot en bojkott av OS saknas dock inte. Flera atleter säger att de inte kommer att avstå från att delta.

– Jag har inget intresse av att försvinna tillbaka in i garderoben i Sotji. Det handlar inte om att stå emot, det handlar om att stå upp för det jag tror på, säger nya zeeländske skridskoåkaren Blake Skjellerup som säger att han kommer att bära en regnbågs-pin under OS.

– Hamnar jag i trubbel för den, då får det bli så.

USA:s olympiska kommitté har inga planer på att bojkotta spelen.

– Historien har visat att de enda som påverkas av en bojkott är atleterna, som tränat hela livet för att tävla. Tidigare har bojkotter inte fungerar och USOK har planerar inte att bojkotta dessa spel, säger Patrick Sandusky från USOK.

Publicerad: