Här slår hotelltjuven till

NYHETER

Polisen: "Vem är mannen på filmen?"

Han är välklädd och smälter in i miljön.

Helt fräckt slår han sedan till mot utländska turister när de ska checka ut från hotell.

– Vi behöver allmänhetens hjälp. Vem är mannen på bilden och var kan vi hitta honom? säger Jale Poljarevius, poliskommissarie Uppsala län.

Vid elva tillfällen misstänker polisen att hotelltjuven slagit till.

Första gången var på Rica Hotell i Stockholm den 24 augusti 2012, den sista gången den 24 september i år på Elite Hotel Marina Tower i Nacka.

– Det var ett tag sedan han var verksam men vi har fog att tro att han kommer att dyka upp igen, att han bara tagit en paus, säger Jale Poljarevius, poliskommissarie Uppsala län till Brottscentralen.

Slår till när folk är avslappnade

Övervakningskamerafilmen som polisen nu väljer att gå ut med för att få in tips från allmänheten är från Scandic Alvik Hotell i Bromma den 22 juni i år. Där kom mannen över stöldgods för cirka 15 000 kronor.

På filmen ser man hur mannen sitter bredvid ett sällskap turister som ska checka ut från hotellet. När de reser sig upp lägger han diskret sin jacka över deras väska och tar den med sig när han går.

– Man ser på filmen en hyfsat välklädd man som smälter in i miljön. Han slår alltid till mellan klockan 06:55-08:30 när folk ska resa med morgonflyget. Antagligen för att folk då är ganska avslappnade och inte lika vaksamma då, säger Poljarevius.

Hjälp från allmänheten

Hotelltjuven brukar inrikta sig på handbagage. Där har folk oftast både pengar, pass, kameror och mobiltelefoner. Saker som är lätta att få med sig och att sälja.

Polisen vill nu ha allmänhetens hjälp att identifiera mannen.

– Vem är mannen på bilden och var kan vi hitta honom? Var bor han när han är i Stockholm? Någon måste veta, säger Jale Poljarevius, poliskommissarie Uppsala län.

 Har du tips om vem mannen på filmen är? Kontakta polisen på 114 14.

Se mer om fallet i Brottscentralen på aftonbladet.se klockan 19:00 i kväll.