Säpo: ”Debatten är överdriven”

NYHETER

I P1 Morgon säger biträdande Säpochefen Johan Sjöö, att myndigheten vill ta fram en standard för utlämning av information.

Och han menar att kritiken mot deras arbetsmetoder är obefogad.

– Man får inte glömma att utgångspunkten för hela diskussion är bekämpningen av grov brottslighet, exempelvis terroristattentat, säger han till P1 Morgon.

Han menar att det är viktigt att Säpo inför det nya systemet där Säpo skulle få automatisk tillgång till mejl- och telefontrafik.

– Det finns 570 olika operatörer, som jobbar på olika sätt. Det här vill vi ensa så att systemet kan fungera. Det vi gjort tillsammans med branschen och myndigheter är att fram en standard som alla kan använda. Vi vill få systemet att fungera och tar därför fram en standard och metod. Men vi kan inte tvinga på operatörerna någonting, säger Johan Sjöö, biträdande Säpochef.

”Skulle kunna hända”

I samtalet  pressade Säpos Kurt Alavaara Bahnhofs vd med hypotetiska exempel om terrorhot. Tesen gick ut på att om Bahnhof inte lämnade ut datatrafik skulle 800 människor kunna dö.

Och i P1 Morgon säger biträdande Säpochefen Johan Sjöö att det inte handlade om ett hot.

– Jag tycker inte att det är ett känsloargument. Det är ett fullt tänkbart argument, det här skulle kunna hända, säger han till P1 Morgon.

”Bara en teknisk lösning”

Och han anser att debatten om Säpos arbetsmetoder är överdriven.

– Vi märker att diskussionen gärna drar iväg. Den lagstiftning som finns har gällt väldigt länge, det är inga nya befogenheter och vi kommer inte få någon ny typ av informationen. Det här är bara en teknisk lösning för att få det vi redan har rätt till. Beslutsgången är precis densamma.