Pensionerade spaningsledaren: ”Inringaren är sannolikt mördaren”

1 av 3 | Foto: Pensionerade kriminalkommissarien Bo Wide, 72.
NYHETER

Pensionerade kriminalkommissarien Bo Wide, 72, arbetade tidigare mycket med det uppmärksammade ridskolemordet.

Han anser att den som ringer larmsamtalet – och som under alla år därefter har hållit sig undan – sannolikt är mördaren.

– Ja, naturligtvis trodde jag det, åtminstone till 98 procent, säger Bo Wide.

Den tidigare spaningsledaren följer nu sitt gamla fall via massmedia och hoppas att nya friska ögon i cold case-gruppen kan se saker som han inte sett. Och att ärendet äntligen kan klaras upp.

Han säger sig inte känna till hur hans efterträdare hittat den nu misstänkte från början.

– Det kan vara förändrad lojalitet, att någon som vet någonting har berättat något, säger Bo Wide.

Det aktuella larsamtalet rings bara ett par minuter efter knivattacken som slutar med att KTH-studenten Per Häggström, 25, avlider.

Trots en omfattande publicitet har larmringaren aldrig gett sig till känna.

”Kan vara någon annan”

Även om han tror att den som ringer larmsamtalet också är mördaren har han en liten reservation.

– Det kan ju faktiskt vara någon annan, och varför hörde han inte av sig då? Men det är klart, det kan vara en gift karl som varit ute på något äventyr och är på fel ställe, och vill kanske inte avslöja det. Så det finns möjligheter att det kan vara någon annan.

Vad talar starkast för att inringaren är gärningsmannen?

– Ja, för det första har han ju gjort en språngmarsch där, och är ju ganska upphetsad när han ringer. Det verkar ju precis som att det var någonting som han inte tänkte skulle skulle ske, och så har det gått för långt. Men vill inte att det här offret ska dö, utan han ringer på hjälp istället och sedan försvinner.

Med tanke på att det var mörkt och att sikten delvis var skymd måste inringaren ha stått väldigt nära eftersom han talar om flera knivhugg.

Om man hittar rätt misstänkt - går det att binda den personen tekniskt till mordet?

– Det borde det rimligtvis gå att kunna göra, säger Bo Wide. När jag jobbade med det fanns det ingenting tekniskt. Men å andra sidan fanns det en hel del saker sparade och tekniken går ju framåt. De kanske har hittat någonting, det är väl inte otroligt.

Har koppling till platsen

Den nu misstänkte har även en geografisk koppling till platsen. En tidigare kurskamrat berättar hur han ibland brukade träffa på den i dag 39-årige mannen vid Östra Station. Den misstänkte var då bosatt på en ort utanför Stockholm.

– Och bussarna dit går ju från Östra Station, säger kurskamraten.

Per Häggström handlade vid en kiosk vid Östra Station kort innan han mördades vid ridskolan vid 05-tiden, måndagen den 14 oktober 1996, något hundratal meter därifrån. Och larmsamtalet ringdes från en telefonkiosk i närheten.

Kurskamraten har emellertid svårt att föreställa sig 39-åringen som brottsling.

”Var lite nördig”

– Han var lite nördig men hade inga tendenser till att vara aggressiv - inte på något vis!

Det enda man skulle kunna tänka sig är möjligtvis en fortkörning.

Leif GW Persson anser också att inringaren är mördaren. Hans teori är att gärningsmannen är en missbrukare som först följt efter offret Per Häggström, som var på väg hem från en insparksfest på KTH, för att råna honom.

Den nu häktade är raka motsatsen. Han hade såvitt känt inga missbruksproblem alls utan var en student med ordning på sin ekonomi. Och som efter genomförd utbildning varit framgångsrik i jobbet och varit socialt väletablerad med familj och barn.