Putin får klartecken för militär insats

1 av 79

avErik Melin, Erik Wiman, Ida Gustafsson, Leonard Goldberg

NYHETER

Simferopol/Stockholm Rysslands president Vladimir Putin har fått stöd i ryska parlamentet om ett militärt ingripande i Ukraina.

Ukrainas försvar har satts i högsta beredskap.

– En militär intervention skulle vara början på ett krig och slutet på alla förbindelser mellan Ukraina och Ryssland, sade Ukrainas interimpresident Jatsenjuk till journalister, rapporterar TT.

Putin säger att det militära ingripandet behövs för att skydda etniska ryssar och människor som arbetar på den ryska militärbasen i Krim, skriver AP.

"Med anledning av den extraordinära situationen i Ukraina och hotet mot ryska medborgares liv... framställer jag till federala rådet (ryska överhuset) en begäran om att använda de väpnade styrkorna på ukrainskt territorium tills den politiska situationen i det landet har normaliserats", skriver Putin enligt uttalandet från Kreml, enligt TT.

På lördagen fick Putin grönt ljus för att skicka styrkor till Ukraina. Det ryska överhuset beslut trädde i kraft med omedelbar verkan. Putin har däremot inte tagit något beslut om att skicka soldater.

Men enligt ukrainska försvarsministeriet har över 6000 ryska soldater redan anlänt till Krimhalvön, rapporterar Reuters. Ukrainas försvar har försatts i högsta beredskap.

Ukrainas interrim-premiärminister Arsenij Jatsenjuk har, enligt BBC, sagt att de inte ska ”svara på de ryska ”provokationerna” i Krim.

Vajar ryska flaggor

Han vädjar också till Ryssland att upphöra med sina militära operationer i området.

– Det är oacceptabelt när bepansrade ryska militärfordon rör sig i centrum av ukrainska städer, sade Jatsenjuk innan han gick in i ett regeringsmöte, enligt Reuters.

Enligt en ukrainsk militärkälla så ska få ryska jagare från Rysslands baltiska flotta ha dykt upp utanför kusten vid Sevastopol. De skulle därmed bryta avtalet mellan Ryssland och Ukraina angående den ryska flottbasen i staden. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Interfax.

Svenska utrikesministern Carl Bildt (M) twittrade i morse:

”Det är uppenbart att det är en rysk militär ingripande. Sannolikt är det omedelbara målet att inrätta en marionett i det pro-ryska självstyret Krim.”

Han twittrar vidare att inget land har rätt att ingripa i en annan suverän stats problem, och att det är en fundamental princip.

Runt om i Simferopol vajar det ryska flaggor. Och de beväpnade styrkorna som i går bara befann sig vid flygplatsen finns i dag i hela statskärnan och håller huvudgatorna i stan.

I dag har de magasin instoppade i gevären, en markering att det är mer spänt läge än vad det har varit.

Vädjar till Putin

Samtidigt vädjar den nytillsatte premiärministern på Krimhalvön, Sergej Aksjonov, till Putin om hjälp. I ett uttalande som sändes i rysk stats-tv meddelade Sergej Aksjonov, att han hade kontroll över halvön.

Han förklarade att de väpnade styrkorna, polisen, nationella säkerhetsstyrkor och gränsvakter följer hans order.

Han meddelar att de chefer som inte håller med bör lämna sina poster.

– Med mitt ansvar för liv och säkerhet för invånarna i åtanke, ber jag ryske presidenten Vladimir Putin att hjälpa till med att säkra fred och lugn i territoriet av det autonoma republiken Krim, säger han.

Enligt källor inom ryska parlamentet Kreml kommer hans förfrågan inte att lämnas "obesvarad", rapporterar BBC.

Ryssland beskyller regeringen

Sergej Aksjonov, ordförande för det huvudsakliga proryska partiet på Krimhalvön, utsågs i veckan till Krims premiärminister av parlamentet i Kiev. Det lokala parlamentet på Krimhalvön röstade i torsdags för att upplösa den lokala regeringen och överföra makten till det i huvudsak proryska parlamentet, skriver TT.

Enligt ryska utrikesministeriet är det de politiska kretsarna i Kiev som vill skapa obalans i Krim. Moskva uppges vara mycket bekymrade och anser att upptrappningen är ”oansvarig”, enligt Kyiv Post.

Wall Street Journal rapporterar om att folkomröstningen om Krims självstyre har tidigarelagts till den 30 mars.

USA varnar Ryssland

I går tog beväpnade trupper kontrollen över två flygplatser på Krimhalvön.

Ukrainska myndigheter uppgav  går kväll att 2 000 ryska soldater landat i Krim.

– Jag kan bara se det här som en militär invasion och ockupation, skriver Arsen Avakov, Ukrainas nye inrikesminister, i ett uttalande i går kväll.

Enligt Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin ligger den militära aktiviteten på Krimhalvön "inom ramen" för Moskvas överenskommelse med Kiev, skriver Reuters.

I ett tal varnade USA:s president Barack Obama Ryssland att vidare militära åtgärder skulle stå dem dyrt.