Jenny Alversjö

Hennes dödssjuka mormor tvingades ligga i ett förråd

TV4:s Jenny Alversjö chockad av synen på Danderyds sjukhus

Av: 

Britt Peruzzi

I går morse besökte Jenny Alversjö sin mormor på Danderyds sjukhus och chockades av det hon såg.
I går morse besökte Jenny Alversjö sin mormor på Danderyds sjukhus och chockades av det hon såg.

NYHETER

Jenny Alversjö fick en chock när hon kom till sjukhuset.

Hennes 96-åriga döende mormor låg i ett förråd, utan varken rena lakan eller filtar.

– Det har gått för långt, priset är för högt - oavsett vem som styr landet, säger programledaren på TV4.

I söndags kväll hade 96-åriga Elsy Björkstrands tillstånd försämrats så drastiskt att hon flyttades från sitt ordinarie vårdhem till Danderyds sjukhus.

Hon hade då hudinfektionen ros, blodförgiftning och en sänka på över 300.

I går morse besökte Jenny Alversjö sin mormor, och chockades av det hon såg. På sin twitter larmade hon om situationen på sjukhuset:

"Sitter vid min mormors dödsbädd - i ett förråd pga platsbrist, med en handduk som filt då alla täcken är slut. Hej 5:e jobbskatteavdraget."

– Jag har fått en otrolig respons. Det är lätt att det blir politisk retorik men det handlar ju om människor. Just nu bryr vi oss bara om mormor.

Kände sig maktlösa

Dotterdottern berättar att 96-åringen trots sitt allvarliga tillstånd i sitt livs slutskede placerades i en provisorisk säng i ett förråd.

– Det är det grövsta jag sett. När jag kom dit låg hon där med en kroppstemperatur på bara 34 grader. Vi försökte täcka över henne med jackor, för det fanns inga filtar att värma henne med. Mormor hade också besvärats av sina kanyler och försökt dra bort dem så det var blod på lakanen som personalen bara vänt på, det fanns inte ens rena lakan.

Ett dygn senare är mormoderns tillstånd ännu allvarligare och familjen skiftas om att vaka vid hennes bädd.

Jenny Alversjö understryker att personalen gör ett fantastiskt jobb men berättat att de känner sig maktlösa.

– De vittnar om hur oerhört pressad situationen är. Att omständigheterna ska behöva vara så ovärdiga i slutskedet av livet är katastrofalt. Visst, valfrihet och en lön som ska räcka, men folk ska inte behöva dö i ett förråd på ett av landets största akutsjukhus.

”Inte värdigt”

Elsy Björkstrand får morfin för att slippa smärtor men inte längre någon livsuppehållande hjälp.

– Mormor har levt ett långt, bra liv, med stor släkt och många barnbarn. Men detta slut är inte värdigt, säger Jenny Alversjö som i morse bara åkte hem en stund för att titta till sina barn och byta kläder.

Under dagen fortsätter familjen att vaka timme för timme.

– Mormor har nu flyttats till ett annat rum, men nu ligger en annan patient i det där förrådet.  Tänk de som inte ens har några anhöriga. Det är en otroligt sorglig situation att se.

Ingvor Farinotte, pressansvarig på Danderyds sjukhus, förklarar att det är julhelgens många röda dagar som orsakat den ansträngda situationen.

– Problemet är att färdigbehandlade patienter som ska tillbaka till geriatriken inte kommer i väg, det går inte att göra en vårdplanering eftersom de flesta kommuner har stängt röda dagar och helger. Då blir det överbeläggningar.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Jenny Alversjö: ”Jag har fått en hjärnblödning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jenny Alversjö

Danderyds sjukhus