Löfven ska trycka på EU om jobben - med tysk hjälp

Här tar Stefan Löfven första steget mot ett Europasamarbete - för jobben.

Tillsammans med tyska SPD ska Socialdemokraterna driva på för minskad arbetslöshet och bättre villkor på arbetsmarknaden.

– Att lägga genomarbetade förslag tillsammans är bra för att få genomslag för politiken, säger Löfven.

När Stefan Löfven i dag besökte Berlin stod ett möte med vicekanslern Sigmar Gabriel, 54, högst upp på agendan.

Gabriel är Socialdemokrat och finans- och energiminister i den koalitionsregering som leds av Angela Merkel.

– Vi har kommit överens om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att utveckla hur vi agerar på det europeiska området när det gäller jobb och sociala villkor. Vi behöver vara mer kraftfulla när det gäller Europas 26 miljoner arbetslösa varav sex miljoner är ungdomar, säger Stefan Löfven.

"Bättre villkor"

I arbetsgruppen kommer representanter från båda ländernas Socialdemokrater att ingå. Sverige representeras av Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson, och Andrine Winter, internationell sekreterare.

– Arbetsmarknaden i Europa ska präglas av att folk får bättre villkor i stället för att löner dumpas, säger Löfven.

Tanken är att samarbetet ska göra de två länderna starkare i EU-arbetet. Tillsammans ska man driva på politiken mot större satsningar för fler jobb och tryggare villkor.

Gabriel till Sverige

Löfven och hans tyske kollega har träffats flera gånger förut. Senast vid en samling för europeiska Socialdemokrater i Rom där de bland annat samtalade om att Gabriel ska komma till Stockholm i valrörelsen i höst. Detta besked bekräftades vid mötet i Berlin.

Under dagen har Stefan Löfven också hunnit med att träffa Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utrikesminister och Martin Schulz, Europaparlamentets talman. Utöver detta har också ett företagsbesök hos Volkswagen och ett fototillfälle vid det som återstår av Berlinmuren genomförts.

Publisert: