Nyheter

Svenska nynazister åker till Kiev

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Svenska nynazister mobiliserar för att stödja högerextrema rörelser i Ukraina.

På hemsidor uppmanas personer ansluta för att ”understödja de nationalistiska krafterna”.

– Om vi samlar femtio personer totalt kommer jag bli väldigt stolt, säger en ledande extremist till nyhetssajten The Daily Beast.

I början av februari reste en representant från organisationen Nordisk ungdom till Kiev. En journalist från nyhetssajten The Daily Beast såg den svenske mannen utanför Kievs stadshus där han hälsade på representanter från det ukrainska högerextrema partiet Svoboda.

– Jag står här framför era revolutionära styrkor för att berätta hur er framtid kan bli om ni misslyckas i er ärofyllda strävan, sa han till aktivisterna från Svoboda.

Uppmanas till fysisk träning

Omgiven av flaggor med keltiska kors och Svobodas partisymbol, varnade han aktivisterna för framtiden. Han tog sitt eget land, Sverige, som exempel:

– Jag står här som svensk. Men landet jag kommer i från är inte längre Sverige, sa han.

Mannen från Nordisk ungdom varnade vidare, enligt The Daily Beast, de ukrainska aktivisterna att följa västvärldens och Rysslands exempel. Han talade om att en framgångsrik revolution måste leda till ”ett samhälle fritt från mångfald, homosexualitet och missbruk av välfärden”. Ett samhälle utan ”onda ting”, som exempelvis abort.

På olika hemsidor kan man läsa mer om ”de svenska ukrainafrivilligas” planer.

Under rubriken ”syfte” står det följande:

”Vi åker ned för att understödja de nationalistiska krafterna i Ukraina och vi ställer oss därmed till deras förfogande. Vi vill dock klargöra att vi inte organiserar någon paramilitär styrka utan att vårt deltagande är av civil natur som hjälparbetare. Skulle våldsamheter bryta ut kommer vi naturligtvis att använda oss av rätten till självförsvar.”

På en annan sajt uppmanas de frivilliga aktivisterna till fysisk träning innan de åker till Kiev.

”Europas omdaning har börjat här”

Det är okänt huruvida svensken bjudits in av någon på plats i Ukraina, men enligt en nyligen startad Facebooksida har kontakter mellan svenska nynazister och representanter för det ukrainska högerextrema partiet Svoboda redan knutits.

Ett inlägg på hemsidan är en dagbok från en av de svenska ukrainafrivilliga. Han skriver:

”Det är alldeles för mycket undertryckt vrede som har blossat upp i ukrainarnas bröst, ett sådant totalt förakt för den korrupta demokratin. Jag känner, djupt, att jag är övertygad om att Europas omdaning har börjat här, i Kiev, Ukraina. Det är en ära att få delta, hur den insatsen än ser ut och våra ukrainska vänner är mer än tacksamma över att vi ställer oss till deras förfogande. Och de menar det verkligen.”

Det är i nuläget oklart hur många högerextremister, från Sverige och andra europeiska länder, som rest till Ukraina.

Förnekar att han träffat en journalist

Enligt nyhetssajten The Daily Beast som kartlagt kopplingarna mellan Svoboda och olika högerextrema partier i Europa har bland annat en grupp från fascistiska Falange i Polen rest till Kiev. British National Party i Storbritannien har också hyllat Svoboda på sin hemsida.

Reportern från The Daily Beast träffar en ledande högerextremist från Sverige och frågar hur många svenskar han tror kommer att ansluta i Kiev.

– Under kriget mellan Finland och Sovjetunionen reste omkring 12 000 svenskar över till Finland - och det var i krigstid.

– Om vi samlar femtio personer totalt kommer jag bli väldigt stolt, säger mannen till The Daily Beast.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: