Svenska motståndsrörelsen

Nazisterna misshandlade Anders på öppen gata

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Förundersökningen lades ned – nu återupptas den

Anders Henriksson misshandlades av nazister i centrala Uppsala.

Enligt Uppsala Nya Tidning är det samma gärningsmän som är misstänkta för nazistattacken i Kärrtorp.

Polisen återupptar nu den nedlagda förundersökningen efter att tidningen publicerat nya uppgifter om händelsen.

Misshandeln inträffade på Celsiustorget i Uppsala den 10 augusti 2013. Nazister från Svenska motståndsrörelsen hade samlats på torget för att dela ut flygblad. Anders Henriksson, 37, gjorde som många andra förbipasserande och rev sönder nazisternas flygblad.

– Jag tyckte att det var sjukt unket att förringa Förintelsen. Då flög de fram i en klump runt mig och började hetsigt diskutera nationalsocialism, säger Anders Henriksson.

"Rusar fram med sköld"

Misshandeln började när Anders Henrikssons vän sträckte upp handen mot en av nazisterna som filmade diskussionen. Anders Henriksson berättar att han såg hur en av nazisterna måttade ett slag mot vännen och att han då ställde sig emellan.

– En kille med en sköld flyger fram och trycker upp mig mot skyltfönstret. Andra rusar fram och slår mig med spetsiga fanor i huvudet.

Efter en stund kunde polis och väktare mota bort SMR-anhängarna. Då hade Anders Henriksson omfattande skador på huvudet och kroppen.

I flera månader har en förundersökning pågått utan att någon har åtalats. Den 13 februari lade polisen ned förundersökningen med anledning av att det inte gick att "bevisa att den eller de som varit misstänkta gjort sig skyldiga till brott". Då hade inte en enda nazist förhörts, skriver UNT.se.

– I ärlighetens namn blev jag inte speciellt förvånad. Det hade inte ens kallat min sambo till vittnesförhör, fastän hon var med mig hela tiden. Det är förjävligt att de lade ner det, säger Anders Henriksson.

Filmer visar händelseförloppet

Men nu kan en ljusning vara i sikte. Efter att två nya vittnesfilmer som visar händelseförloppet publicerats av Uppsala Nya Tidning har länspolismästaren i Uppsala beslutat att förundersökningen ska återupptas.

Uppsala Nya Tidning har granskat filmerna. Enligt tidningen är de inblandade SMR-anhängarna samma personer som är misstänkta för nazistattacken i Kärrtorp.

– Det påstås att det ska finnas nya uppgifter som inte utretts. Exakt vad det är som är nytt känner inte jag till, säger Christer Nordmark, presstalesman på Uppsalapolisen.

I nuläget finns inga misstänkta gärningsmän.

Förundersökningsledare Magnus Berggren, vice åklagarchef vid åklagarkammaren i Uppsala, vill inte kommentera utredningen innan han satt sig in i materialet.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska motståndsrörelsen

Nazism