Kräver sparken för Trafikverkets chef

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
MP-språkröret Åsa Romson kräver att regeringen sparkar Trafikverkets generaldirektör efter den senaste tidens tågproblem.
Foto: BJÖRN LINDAHL
MP-språkröret Åsa Romson kräver att regeringen sparkar Trafikverkets generaldirektör efter den senaste tidens tågproblem.

Miljöpartiet stämmer in med facket och kräver att chefen för Trafikverket avgår.

Men infrastrukturministern vägrar ge efter för påtryckningarna.

– Jag tycker att Gunnar Malm just nu har förstått allvaret, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M) till Aftonbladet.

Foto: SCANPIX
Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.

Efterspelet till den svåra tågurspårningen vid Huddinge fortsätter.

På lördagen stämde Miljöpartiet in i järnvägsfacket Sekos avgångskrav mot Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

– Det var droppen att generaldirektören inte alls har något förtroende längre hos facket. Därför tycker vi att det är dags för Catharina Elmsäter-Svärd att göra sitt jobb och avskeda Gunnar Malm, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Aftonbladet.

Hon säger att Trafikverkets ledning varit medveten om att järnvägarnas underhåll varit eftersatt en längre tid utan att åtgärda problemen.

– Det är bara rena turen att inte de här urspårningarna har skett med fulla persontåg, säger Åsa Romson.

”Har förstått allvaret”

Catharina Elmsäter-Svärd värjer sig emot Miljöpartiets uppmaning - som hon kallar för "politiskt spel".

– Mitt jobb och mitt tydliga fokus är att få ordning på järnvägen och dess underhåll, inte i första hand det politiska spelet. Det är inte alltid man ska försöka tänka den enkla vägen. Vi har ett otroligt stort arbete att se till att en eftersatt järnväg återfår en god standard.

Har du förtroende för Gunnar Malm?

– Jag har förtroende för alla mina myndigheters generaldirektörer till dess att jag har meddelat något annat. Jag tycker att Gunnar Malm just nu har förstått allvaret.

I går avslöjade SVT att Trafikverket fick larm om att något var fel på en växel vid Huddinge en timme innan den svåra tågurspårningen den 6 januari. Trots detta ska myndighetens trafikoperatörer inte ha vidtagit andra åtgärder än att kalla på ett serviceteam som inte hann fram i tid.

Vill inte kritisera

Men under lördagseftermiddagen ville Catharina Elmsäter-Svärd inte lämna någon kritik med anledning av de nya uppgifterna.

– Det gör det ännu mera viktigt att verkligen få reda på vad som faktiskt hände, för att sedan utifrån det se om det var en felbedömning eller om det fanns annat som orsakade det. Det är en viktig förutsättning för att också kunna lära av det som hände och se till att det inte ska hända igen.

Men är du inte kritisk?

– Det är just därför det är så viktigt att man faktiskt får reda på vad det var som hände, att man har hela bilden.

Aftonbladet har sökt Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN