Nyheter

Säpo motsägelsefulla om extremisthotet

Av: 

Erik Melin

Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.
Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.

NYHETER

Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström hade svårt att ge besked om hotet från extremister när hon var med i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

– De utgör inte ett hot mot demokratin som sådant, sa hon.

Och la sedan till:

– Det är ett hot mot demokratin, såklart.

Under natten efter den internationella kvinnodagen knivskars flera demonstranter. En man skadades så allvarligt att han ligger nedsövd på sjukhus.

Polisen uppger att vittnesskildringar om vad som hänt går isär, men tre personer med kopplingar till den nazistiska rörelsen sitter misstänkta för mordförsök.

I måndagens Aktuellt fick Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström frågan om vilket hot extremistgrupper på höger- och vänstersidan utgör för demokratin.

– De utgör inte ett hot mot demokratin som sådant. Ingen av extremistmiljöerna utgör ett sådant hot att de har förmåga att genomföra sina avsikter i praktiken, att ändra vårt demokratiska statsskick. Men den typen av händelser som vi ser i Kärrtorp och som det finns misstanke om i Malmö – bara misstanken är helt oacceptabel, säger hon.

Ändrar sig

Kort efteråt ger dock Hagström ett helt annat besked. Hon får frågan hur Säpo bedömer hotbilden.

– I dagsläget har vi en rad olika informationer. Det räcker med att det finns ett fall där någon av extremistmiljöerna agerar med våld eller brott för att förhindra enskilda personer från att föra fram sin åsikt.

SVT: Vad innebär det?

– Det är ett hot mot demokratin, såklart. Det handlar om individer som vill sätta gränser och bestämma över vilka som ska få höras i den fria och almänna debatten, säger Ahn-Za Hagström.

Aftonbladet har via Säpos presstjänst sökt Hagström. Där vill man inte ge någon kommentar till framträdandet i Aktuellt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: