Madeleine tvingas ställa in Nobel

Prinsessan Madeleine har länge stått med som gäst på Nobelfesten.

Med ett par dagars varsel kommer beskedet:

– Hon tvingas ställa in hela Nobelfestligheterna i år, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid Hovet till Aftonbladet.

På tisdag är det Nobeldagen och i vanlig ordning närvarar kungafamiljen under prisceremonin och den efterföljande festen.

Prinsessan Madeleine har länge stått med bland gästerna, men med bara ett par dagars varsel tvingas hon lämna återbud.

”Hoppats in i det sista”

Dagen efter Nobeldagen håller kungen middag på Slottet för Nobelpristagarna. Inte heller denna kommer prinsessan att närvara vid.

– Prinsessans graviditet förlöper väl och hon mår bra. Men det är en lång resa hem och det är långa dagar under festen, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef till Aftonbladet.

Beslutet kommer endast ett par dagar innan festligheterna i Konserthuset och Blå Hallen i Stockholms stadshus.

– Hon hade hoppats in i det sista att kunna delta men känner att hon inte kan delta de här dagarna.

”Ta några dagar i sänder”

Men prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill som bor i New York planerar dock att vara på plats i Stockholm för drottning Silvias 70-årsfirande i slutet på december.

– De planerar för det, hoppas på det och utgår från det. De hoppas att de kommer hem till den 18 december, säger Annika Sönnerberg och tillägger:

– Vi får ta några dagar i sänder, just vid Nobel känner hon att hon inte kan närvara.

”Naturligtvis tråkigt”

Nobelstiftelsen ansvarar för både prisutdelningen och Nobelmiddagen. Evenemang som har 1500 respektive 1200 gäster vardera.

Och återbud är vanligt förekommande. Nu gör stiftelsen helt enkelt om bordsplaceringen på honnörsbordet efter prinsessan Madeleines besked.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt när någon i kungahuset lämnar återbud, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen.

UNIKT DOKUMENT: Vägen till ett ja
Publisert: