Elever på Lundsberg stängs inte av

Uppdaterad 2013-08-27 | Publicerad 2013-08-26

STOCKHOLM/STORFORS. Två pojkar ska under helgen ha hållits fast och bränts på ryggen med ett hett strykjärn av ett stort gäng äldre elever på internatskolan Lundsberg.

Efter kvällens krismöte har styrelsen dock kommit fram till att de misstänkta inte kan stängas av från skolan.

– Man får mer betrakta det här som en olyckshändelse, säger ledamoten Ulf Rehnmark.

Ulf Rehnmark, styrelseledamot.

Två elever misshandlades grovt under en så kallad nollning på Lundsberg i lördags.

Under måndagskvällen höll skolans styrelse ett extrainsatt telefonmöte där internatchefen Björn Söderman infomerade ledamöterna om vad som hänt.

– Vi har en ganska bra bild av händelseförloppet, säger ledamoten Ulf Rehnmark efter mötet.

Dessutom diskuterade ledamöterna om det är möjligt att ta till några omedelbara åtgärder mot de misstänkta eleverna.

”Vi kan inte stänga av dem”

– Då konstaterade vi att den händelse som ägt rum inte ger oss möjlighet att enligt skollagen stänga av de här eleverna från skolan under en tid, utan det kräver i så fall ett medgivande från föräldrarna. Men vi tycker ändå att det vore lämpligast att de inte vistas i skolan medan vår utredning pågår, alltså den här veckan, säger Ulf Rehnmark och fortsätter:

– Vi kommer att ha en dialog med föräldrarna så att de förstår det här och frivilligt ser till att barnen vistas hemma. Vi har ingen möjlighet att legalt stänga av dem. Det krävs då enligt skollagen att eleverna bedöms störa utbildningen eller att de kommer att fortsätta med kränkande behandling av andra elever, och vi gör bedömningen att det inte kommer att ske. Det här är, så långt vi har utrett, en engångshändelse med djupt ångerfulla elever. Det är ingen åtgärd som är riktad mot några specifika elever med inslag av mobbning eller kränkning, förutom det som skedde i helgen som man mer får betrakta som en olyckshändelse.

Hur kan det vara en olyckshändelse att två personer bränns med strykjärn?

– Det kan vi nog inte gå in på eftersom vi nu har lovat polisen att lägga locket på medan deras utredning pågår. Det är ju de som ska utreda händelseförloppet och bedöma om det har varit någon brottslig gärning, men vi bedömer att det inte är ett uppsåtligt handlande från elevernas sida och det är därför jag kan säga att det är mer att betrakta som en olyckshändelse.

När Aftonbladet talade med Ulf Rehnmark tidigare under måndagen sa han att de äldre eleverna inte medvetet verkar ha velat skada de yngre.

– Min egen analys är att det här är ett upptåg av några ungdomar som tappat omdömet. Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck.

– Det som talar för att det är på det här sättet är att de som var med är djupt förkrossade. Och de har bett om ursäkt. Jag har uppfattat det som att även han som blev utsatt sagt att allt bara är ett stort misstag.

Totalt misstänks nio elever mellan 15 och 18 år vara inblandade i misshandeln.

De två misshandlade pojkarna, 14 och 15 år, hade precis börjat i nionde klass på elitskolan i Storfors.

Under lördagen kom ett stort gäng äldre elever till deras elevhem för att utsätta dem för en initiationsrit.

– De avvisas initialt av hemföreståndaren. Sedan gör de ett återbesök när hemföreståndaren inte är där och genomför den här nollningen, säger Tommy Lindh, pressansvarig på Värmlandspolisen.

Tvingas ha ögonbindel

Enligt flera poliser med insyn i ärendet tog sig de äldre eleverna in i pojkarnas rum och satt ögonbindel på dem. De yngre eleverna blev sedan tillsagda att lägga sig ner på golvet. Sex personer höll sedan fast dem och de fick skjortorna uppdragna och brändes på ryggen med ett hett strykjärn.

Den 14-årige pojken fick så allvarliga brännskador att han fördes till Karlskoga lasarett, vidare till centralsjukhuset i Karlstad och sedan till Universitetssjukhuset i Örebro.

Personalen på lasarettet i Karlskoga gjorde omedelbart en polisanmälan och polisen kunde snabbt konstatera att det troligen låg ett brott bakom uppkomsten av skadorna. En anmälan om grov misshandel upprättades.

– Jag är oerhört chockad och illa berörd. Det är nästan som en mardröm, säger den hemföreståndare som var ansvarig på det aktuella elevhemmet under lördagen.

I dag har polisens utredare besökt skolan för att förhöra de inblandade. Men ingen hade sent på eftermiddagen delgivits misstanke om brott.

En poliskälla uppger för Aftonbladet att utredarna fått information om att fler elever kan ha drabbats.

Tryckt stämning

Den 14-årige eleven återvände i går kväll till skolan tillsammans med sina föräldrar. Hans skador bedöms som lindriga.

Aftonbladet besökte i dag Lundsberg och pratade med internatchef Björn Söderman som inte vill kommentera händelsen med hänvisning till den pågående polisutredningen. Men han uppger att stämningen naturligtvis är tryckt en sådan här dag.

– Det är bedrövligt, säger han.