500 kan ha dödats i Sydsudan

NYHETER

USA uppmanar sina medborgare att lämna Sydsudan.

Enligt FN har närmare 500 människor dött under de senaste dagarnas strider.

Men fortfarande är det ingen som vet vad som egentligen pågår.

I söndags påbörjades plötsligt tung skottlossning i Sydsudans huvudstad Juba.

Sedan dess har, enligt FN, närmare femhundra dött och ytterligare 800 skadats i strider mellan rivaliserande armégrupper.

Sjukhusen fullbelagda

FN, liksom Afrikanska unionen, uppmanar alla inblandade att upphöra med striderna.

– Det största sjukhuset är fullbelagt, flera hundra är allvarligt skadade. Vi kommer att hitta fler (döda och skadade red. anm.) när vi kan börja röra oss i staden, säger Toby Lanzer, FN:s humanitäre samordnare i Sydsudan, på telefon till TT..

 Trots det lovade regeringen vid en presskonferens att öppna flygplatsen på onsdagen och bad all statlig personal att gå till jobbet igen.

– Om det blir så är det ett väldigt gott tecken, säger Toby Lanzer.

Han fortsätter:

– Vi hade en väldigt tuff morgon, men efter lunch har det varit betydligt lugnare.

Fler söker skydd

Omkring 16 000 människor hade då sökt skydd på två FN-områden i Juba och ytterligare flera tusen hade samlats i utkanten av ett av områdena.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa dem, med vatten och så att de kan hålla sig varma. Det är ganska kallt på nätterna här nu.

De kraftiga smällarna från explosioner under dagen skrämmer människor och får dem att bege sig till FN.

– Jag förstår dem helt och hållet och de är välkomna hit.

Tio gripna

Tio personer har gripits för sin misstänkta inblandning i det som president Salva Kiir kallar ett försök till statskupp, bland dem tidigare ministrar. Den sparkade vicepresidenten Riek Machar, som Kiir anklagar för att ligga bakom kuppförsöket, är fortfarande på fri fot, enligt regeringen.

Under tisdagskvällen beordrade USA all "icke-nödvändig personal" på ambassaden i Juba att resa ut ur landet. Övriga amerikanska medborgare uppmanas att lämna Sydsudan "omedelbart".

Fakta: Sydsudan

Sydsudan blev självständigt den 9 juli 2011, efter att norra och södra Sudan utkämpat Afrikas längsta inbördeskrig åren 1983 till 2005.

Landet, som är 1,5 gånger större än Sverige, är mycket fattigt och har bland den högsta dödligheten bland små barn och den lägsta utbildningsgraden i världen.

Optimismen efter självständigheten var stor, både bland sydsudaneser och internationellt. Efter två år har den falnat betänkligt och besvikelsen över uteblivna förbättringar är stor.

I somras sparkade president Salva Kiir sin vicepresident Riek Machar och senare regeringen, något som en majoritet av sydsudanserna ställde sig bakom enligt en undersökning. Orsaken till regeringsombildningen sades vara korruption och ineffektivitet.

Statsapparaten fungerar alltjämt dåligt – departementet för elförsörjning kallas till exempel i folkmun kallas för "ministry of darkness". (TT)

TT/Aftonbladet