Mannen bakom Kånken död

avTina Remius

NYHETER

Fjällrävens grundare lämnar mycket efter sig

Åke Nordin var Kånkens pappa. 1960 startade han företaget Fjällräven och från ett litet källarrum i Örnsköldsvik expanderade han företaget som blev en framgångssaga. Åke Nordin blev 77 år.

Som 14-åring uppfann Åke Nordin ryggsäcken Kånken, inför en fjällsresa. Han var irriterad över de obekväma ryggsäckar som då fanns tillgängliga och spikade helt sonika ihop en träram som han klädde med tyg han sytt på sin mammas symaskin. Resultat: en ryggsäck som klarade tyngre packning, belastade bättre och ökade ventilationen mellan rygg och väska. Tio år senare startade han företaget Fjällräven och från ett litet källarrum i Örnsköldsvik expanderade företaget för att erövra världen. Det lokala företaget blev en internationellt verksam koncern inriktad på produkter för natur och friluftsliv, Fenix outdoor. Bolaget är noterat på Nasdaq OMX, Stockholm, Mid Cap. Åke Nordin tjänade stora pengar på sin företagsidé och räknades som en av de rikaste i Sverige. I helgen dog han, 77 år gammal.

Engagerad i Modo hockey

Men Åke Nordin hade även en starkt engagemang för Modo Hockey och för klubben har han betytt mycket. 

Markus Näslund, sportchef för Modo hockey kände honom personligen och minns Åke Nordin som rolig och rak.

– Han var underhållande och rolig att lyssna på eftersom han ofta sa vad han tyckte, säger han.

Han imponeras över Åke Nordins framgångssaga och är tacksam över familjen Nordins engagemang.

– De var huvudsponsor för dräkten och nu heter ju arenan Fjällräven, säger han.

”Lätt att ha att göra med”

Men Markus Näslund imponeras även över Åke Nordins affärsmässiga framgångssaga.

– Att en person med hans bakgrund lyckas med att bygga en ryggsäck och förvandla det till ett framgångsrikt företag är en imponerande resa, säger han.

De lärde känna varandra när han letade efter ett sommarställe på Ulvön i Örnsköldsvik.  Han visste att Åke Nordin hade ett hus där som han inte nyttjade så mycket varför han ringde upp och bad att få köpa sommarstället.

– Den processen var rolig och det var väldigt lätt att ha att göra med honom, säger han.