Mejla

Wolfgang Hansson

Kuppen ska stoppa Mugabes fru

Publicerad:
Uppdaterad:

När militären sätter landets president i fängelse så är det en statskupp oavsett vad man själva kallar det.

Att den forne frihetshjälten som blev diktator skulle få ett våldsamt slut kommer inte som någon överraskning.

1 av 2 | Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
Robert Mugabe och hustrun Grace.

Robert Mugabe är 93 år. Även om han visat sig vara en man med mycket god hälsa så insåg alla redan före militärens ingripande att hans styre var på väg mot sitt slut. De senaste månaderna och åren har för tänkbara kandidater handlat om att positionera sig för att ta över det fattiga och extremt misskötta landet som en gång var något av Afrikas kornbord.
Mycket tyder på att Mugabes egen plan var att låta den 40 år yngre hustrun Grace ta över makten. Hon jobbade som maskinskriverska på presidentens kansli när han började uppvakta henne men är i dag mest känd under öknamnet Gucci Grace för sin fäblesse för shoppingsresor till bland annat Sydafrika för att köpa dyra märkeskläder och väskor.
Vart hon än åker blir det kontrovers. Under ett besök nyligen i Sydafrika anklagades hon för att ha misshandlat en modell på ett hotell. För att undvika en diplomatisk skandal fick hon flyga tillbaka till Zimbabwe utan att ställas inför rätta.

Undanröja rival

Historierna om henne är många och få av dem är smickrande.
De senaste dagarna stärkte hon sin ställning när Mugabe sparkade sin vicepresident Emmerson Mnangagwa som var en trolig efterträdare. Grace Mugabe har hela tiden lyckats få sin man att undanröja rivaler till honom och därmed även till hennes möjligheter att ta över makten.
Militären har traditionellt stött Mugabe. Det är tack var det som han kunnat styra landet med järnhand sedan 1980. Mugabe ledde den väpnade kampen mot det vita kolonialstyret på 70-talet. När han tog över makten 1980 var han det internationella samfundets gunstling och personlig vän med Sveriges statsminister Olof Palme. Han sågs som det svarta Afrikas framtidshopp och ett bevis på att kolonialstyret kunde ersättas men demokrati.
Zimbabwe blev en förebild för bland andra Sydafrika där den vita minoriteten fortfarande styrde med sitt rasåtskillnadssystem, apartheid.

Spiken i kistan

Men precis som i så många andra länder i Afrika förvandlades ledaren i alltmer auktoritär riktning för att till slut iklä sig rollen som diktator. De val som hållits har han låtit rigga.
Mugabe försökte på olika sätt klänga sig kvar vid makten trots att landets ekonomi utvecklades i allt sämre riktning. När han lät svarta partikamrater utan jordbrukserfarenhet ta över de vita farmer som fortfarande fanns kvar blev det spiken i kistan för det lilla välstånd som återstod.

Hyperinflation följde med extremt hög arbetslöshet. Zimbabwe i dag är ett av världens mest misskötta länder trots de potentiella rikedomarna i from av olika mineraler och skog.
Att Grace Mugabe skulle kunna bryta med den utveckling som hon själv varit en del av är det inte många som tror.

Stoppa Grace

Kuppmakarna vill egentligen inte bli av med Robert Mugabe. Kuppen är ett sätt att stoppa hustrun Grace från att ta makten. Förmodligen är det därför som militären hävdar att det inte rör sig om en kupp utan om "en korrigering".
Oavsett vad man kallar det ser det ut som en av Afrikas äldsta diktatorer slutgiltigt bitit i gräset.
Om det är arméchefen Constantino Chiwenga som ska styra Zimbabwe eller om han bara är en övergångsfigur återstår att se. I vilket fall finns det få skäl att hoppas att det finns någon i den etablerade maktapparaten som kan få landet på fötter. Troligen får vi se en kamp om vem som ska ta över de rikedomar som familjen Mugabe samlat på sig men väldigt lite av nödvändiga ekonomiska och politiska reformer.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE