Högerextrem konferens i Stockholm ställs in

Foto: Från Christoffer Dulnys Facebook-sida
Daniel Friberg, Richard Spencer och Christoffer Dulny på en bild från Charlottesville.

avJoachim Kerpner

NYHETER

Den högerextrema konferensen Identitär idé som skulle hållits i Stockholm på lördag ställs in.

Det meddelar organisatören Daniel Friberg via bokförlaget Arktos hemsida.

Skälet är att huvudtalaren Richard Spencer inte kommer till Sverige.

Målet för den identitära rörelsen, som Daniel Friberg och Richard Spencer tillhör, är att göra högerextrema tankar rumsrena. Ett sätt att nå detta mål är via den återkommande konferensen Identitär idé.

Konferensen skulle ha hållits klockan 13 på lördag, någonstans i Stockholms city. Fram till i dag kunde intresserade köpa inträdesbiljett via Daniel Fribergs hemsida Arktos för 74 dollar. Totalt fanns 100 biljetter till salu, och tidigare i dag hade 73 biljetter sålts.

Men strax efter klockan 16 hade biljettförsäljningen ersatts av ett meddelande om att konferensen ställs in. Huvudtalaren Richard Spencer, som är ordförande i den amerikanska högerextrema organisationen National Policy Institute och deltog i den högerextrema marschen genom amerikanska Charlottesville i augusti 2017, har ställt in sin medverkan i konferensen.

Skälet som anges är följande:

”Sedan det polska utrikesministeriet indirekt hotat att bannlysa Richard Spencer om han deltar i en kommande konferens i Warszawa och liknande indikationer har kommit från svenska myndigheter, för att inte tala om en omfattande kampanj för att hindra oss från att hyra lokaler i Stockholms-området, så har Richard Spencer beslutat att ställa in sin resa till Europa. Därför ställs konferensen i Stockholm in.”

Aftonbladet ringer upp Daniel Friberg för att få en kommentar:

– Skicka frågorna via mail, svarar han och lägger på.

Amerikanen Richard Spencer har inte varit i Europa på tre år. Han deporterades från Budapest 2014 sedan han försökt organisera en högerextrem konferens, och fick då ett treårigt inreseförbud till hela Schengen-området.

Spencer är strategisk rådgivare för Nordisk alternativhöger, och brukar utpekas som den som skapade begreppet alt-right (alternativ höger) 2010.

Vid ett möte i Washington i november 2016 avslutade Spencer med att ropa "hell Trump, hell vårt folk, hell seger". Mötesdeltagarna skrek tillbaka.

I stället för den planerade konferensen i Stockholm kommer nu ett ”mindre, mer informellt möte” med några av de planerade talarna att hållas i Stockholm på lördag. Förutom Spencer skulle Daniel Friberg och Christoffer Dulny tala på konferensen. Den tidigare SD-politikern Dulny är ordförande i organisationen Nordisk alternativhöger och Friberg är vice ordförande.

Överlevde Förintelsen: ”Följer mig genom livet” 00:32