NMR-ledare talar ut om attacken i Kärrtorp

avAdam Westin

NYHETER

I december 2013 gick angrep ett 40-tal NMR-anhängare en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Ledaren Emil Hagberg berättar nu för första gången om händelsen, i en P3 Dokumentär.

– I min värld är det helt rationellt, jag vill förminska fiendens förmåga att skada oss, säger Emil Hagberg, som dömdes för våldsamt upplopp, till P3.

I dokumentären hörs även en AFA-medlem, som dömdes för dråpförsök. Han säger att han hade kunnat knivhugga ”40 – 50 av dem”.

Den 15 december 2013 hölls en antirastistisk demonstration i Kärrtorp, i södra Stockholm. Bland demonstranterna fanns många barnfamiljer och äldre personer.

Ett 40-tal anhängare anknutna till Nordiska motståndsrörelsen, som då kallade sig för Svenska motståndsrörelsen, stormade demonstrationen.

Hävdade självförsvar

Nu har NMR-ledaren Emil Hagberg för första gången talat om händelsen i media, i en P3 Dokumentär.

NMR-anhängarna ropade bland annat ”hell seger”.

– I min värld är det helt rationellt. Jag vill förminska fiendens förmåga att skada oss. Därför kastar jag en flaska, eller två, eller tre, eller fyra, eller fem, säger Emil Hagberg, som i dag sitter i Nordiska motståndsrörelsens riksråd.

Emil Hagberg dömdes för våldsamt upplopp, till åtta månaders fängelse. Två andra i motståndsrörelsen dömdes till sex månaders fängelse. Männen hävdade att de agerat i självförsvar och överklagade domen, som hovrätten fastslog.

– Väljer man att ställa sig under en sådan här paroll så har man ändå gjort ett ställningstagande. Då är man i någon form skyldig, säger Emil Hagberg till P3 Dokumentär.

Afa-aktivist dömdes för dråpförsök

Bland demonstranterna i Kärrtorp fanns även vänsterextremister, som gick till motangrepp. Joel Almgren, då medlem i AFA Stockholm (Antifascistisk aktion) dömdes till fem och ett halvt års fängelse för försök till dråp, efter att ha knivhuggit en NMR-anhängare i ryggen.

– När de kom till oss på det sättet tycker jag att jag har rätt att använda våld mot dem. Och tar de knivar med sig, då kommer jag att använda min kniv. Är det så att jag behöver knivhugga 40 eller 50 av dem, då skulle jag ha gjort det, säger Joel Almgren i P3 Dokumentär.

Det här är förintelsen 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM