Död hund hittades dumpad – på återvinningsstation

Foto: Torun Börtz/Ystads Allehanda
Djuret är svårt att identifiera då det är under stark förruttning.
NYHETER

Först trodde den chockade upphittaren att det döda djuret i säcken var en apa.

– Jag blev helt chockad och höll på att kräkas, säger personen till Ystads Allehanda.

Först trodde upphittaren att det rörde sig om en död apa när denne hittade den svarta säcken på en återvinningsstation i Gärsnäs i Skåne. Den döda kroppen som låg inuti var under stark förruttning.

– Det var riktigt äckligt. Jag blev helt chockad och höll på att kräkas. Det kröp omkring massa vita maskar. Jag har sett mycket i mina dagar, men det här är det värsta, säger upphittaren till Ystads allehanda.

Ur säcken, som slitits sönder av fåglar, ska det ha stuckit upp rödfärgade pälstussar, vilket ska ha fört tankarna till en orangutang. Men när tidningen visar bilderna för länsveterinären Jonas Fröjd, verkar det röra sig om en hund.

– Det är lite svårt att bedöma vad det är för djur. Men, med fullständig reservation, ser det ut att vara en hund.

Enligt honom kan vissa ägare dumpa sina sällskapsdjur när de dör – dock är det förbjudet att lämna ett dött djur på återvinningsstationen.

”Kommer att åka och hämta det”

Tommy Lundvall, miljöutredare på polisen, säger att man antingen ska lämna det avlidna djuret till destruktion eller kremera det, så att man kan begrava djuret. Eller så kan man begrava sitt djur på en djurbegravningsplats.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som har hand om driften på återvinningsstationen fick information om fyndet i måndags.

– De ordinarie städarna får ju inte ta hand om sådant här. Vi jobbar med ett särskilt saneringsföretag, som kommer att åka och hämta det. Därefter kommer djuret att kremeras - man får inte slänga döda djur i vilken förbränningsanläggning som helst, säger Peter Schultz, driftansvarig på FTI, till Ystads Allehanda.

Djurplågeri – så säger lagen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar