Reaktionerna på Alliansbeskedet – ”Förändrar ingenting”

avEbba Thornéus

NYHETER

Under torsdagen blottades splittringen i Alliansen gällande frågan om att rikta en mistroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Medan Liberalerna och Center backar från det tidigare kravet står Kristdemokraterna fast medan Moderaterna avvaktar beslut.

Efter beskeden började reaktionerna på oenigheterna rulla in.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Liberalerna och Centerpartiet backar från misstroendevotum mot Peter Hultqvist.

På torsdagen träffades alliansledarna för att diskutera om de skulle gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist som uppstod i samband med IT-skandalen inom Transportstyrelsen.

De borgerliga partierna har tidigare öppnat för att man kan komma att ändra sig i frågan om ny viktig information kommer fram och på torsdagseftermiddagen meddelade partierna sina olika inställningar i frågan genom att publicera enskilda inlägg på Twitter.

Både Centerpartiet och Liberalerna bekräftade att man backar från kravet medan Kristdemokraterna meddelar att man fast vid beslutet.

Moderaterna hänvisar till att de kommer inte att ge besked i frågan förrän den diskuterats i deras riksdagsgrupp uppger partiet för Aftonbladet.

SD: Förändrar ingenting

Strax efter de olika beskeden började reaktionerna på Allianssplittringen att ramla in. En av de första att kommentera var Sverigedemokraterna som meddelade att alliansens oenighet inte ändrade deras inställning.

– Nej, det gör det egentligen inte, just nu är vi inriktade på Stefan Löfven och det kommer att tas upp i morgon, säger SD:s partiledare Jimmy Åkesson till TT och syftar på riksdagsomröstningen gällande SD:s begäran om misstroende mot statsministern, som väcktes av partiet under en debatt i tisdags.

– Ingenting tyder på att vi kommer att få igenom det, och då får vi väl ta ställning till hur vi ska agera i övrigt, framför allt vad det gäller Hultqvist.

Utöver SD var det blandade röster som bemötte det splittrade beskedet:

Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet:

Anders Ygeman, tidigare inrikesministern och numera socialdemokraternas gruppledare i riksdagen:

Annika Strandhäll, social- och idrottsminister:

Maria Ferm,  riksdagsledamot och partistyrelseledamot för Miljöpartiet:

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt: