Nyamko Sabuni

Sabuni: Vi ger inte makt åt extrema partier

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Många ombud vid Liberalernas partiråd motsatte sig att ta stöd av SD efter nästa val eftersom man då ”ger makt åt extrema partier”.

Partiledaren Nyamko Sabuni håller inte med om beskrivningen:

– Vi ger inte makt åt extrema partier. Makten gavs av väljarna, de sitter i riksdagen, säger Sabuni till Sveriges Radio.

Under Liberalernas partiråd för två veckor sedan beslöt en majoritet att målet är att ingå i en borgerlig regering efter nästa val, även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna.

Efter det näst intill partisplittrande beslutet, där medlemmar kallade varandra nazister och kommunister, intervjuas partiledaren Nyamko Sabuni nu av programledaren Monica Saarinen i Ekots lördagsintervju.

– Vi har i många år nu i svensk politik fokuserat väldigt mycket på att isolera ytterkanter, och nu när vi fattade ett beslut som går i en annan riktning har det uppstått väldigt mycket hårda debatter medlemmar emellan, säger Sabuni.

– Beslutet har varit svårt och många har sagt saker som de kanske ångrar, men framåt hoppas jag att vi nu kan enas kring det som ändå förenar oss.

Nyamko Sabuni.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bemöter kritiken

Partiombuden som röstade mot SD-stöd skrev i sin reservation att de inte ville ”ge makt åt extrema partier”. Sabuni säger:

– Vi ger inte makt åt extrema partier. Makten gavs av väljarna. De sitter i riksdagen, de har ett inflytande, och frågan är hur försvarar vi de liberala värdena på bästa sätt. Är det att säkra upp en socialdemokratiskt ledd regering för många år framåt, eller är det att försöka se till att vi blir ett stort starkt parti som kan försvara de liberala värdena inom ramen för ett borgerligt samarbete?

När Sabuni får frågan om det inte är ”märkligt att ni tar stöd av någon som ser liberalismen som sin huvudfiende” svarar hon:

– Jag söker inte samarbete med Sverigedemokraterna, jag söker samarbete med andra borgerliga partier.

– Jag förstår att det finns en otrygghet i ett nytt beslut, ett nytt vägval. Men tillsammans bör vi faktiskt komma fram till hur vi hanterar denna situation och hur vi fokuserar på det allra viktigaste: det som vi delar.

”Kan inte ha en bättre ledare”

Under partirådet sade ett ombud att ”vi kan inte ha en bättre partiledare, hon är en svart kvinna och flykting – vår bästa garant för att vi inte kommer att bli ett stödparti till SD”.

Är din bakgrund en garanti för att inte överge era röda linjer, frågar programledaren i Ekots lördagsintervju.

– Nej, det är min liberala värdegrund, min liberala ideologi, som är garanten för de liberala kärnvärdena.

Nyamko Sabuni efter Liberalernas partiråd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sabuni kommenterar också asylrätten, där Sverigedemokraterna vill ha ett totalstopp för asylsökande medan Moderaterna vill ha ett volymmål på 5 000 sökande per år.

– Liberalerna kommer alltid att försvara asylrätten. Det betyder att ett volymmål – som jag så här långt aldrig förstått hur det fungerar – skulle det betyda att någon som kommer till Sverige och har rätt att söka asyl inte ska få sin sak prövad? Eller om den får sin sak prövad inte får stanna därför att man har uppnått det målet? Det går vi inte med på, säger Sabuni, som samtidigt konstaterar att färre än i dag ska få asyl.

Hur svårt eller lätt tror du att det blir att komma överens om migrationsfrågan i det framtida samarbetet där ni behöver stöd av Sverigedemokraterna?

– Jag räknar med att alla vill försvara asylrätten och att alla vill försvara en ventil vid synnerligen ömmande fall, det är det viktigaste, säger Nyamko Sabuni.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Braksuccé för Sabunis nya linje

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Politik

Sverigedemokraterna

Moderaterna