Deniz Arda hittad död i Tyresta nationalpark

Uppdaterad 2021-03-10 | Publicerad 2021-03-08

Den döde person som hittades i Tyresta nationalpark är yrkesmilitären Deniz Arda, som försvann i november.

Anhöriga är underrättade och det finns ingen misstanke om brott.

”Älskade Deniz, på återseende i nästa liv”, skriver bäste vännen Henrik Ehrenfeldt.

Den 13 november sa 31-årige Deniz Arda, specialistofficer med en chefstjänst inom Försvarsmakten, att han skulle ut på en lång löptur. Sedan försvann han spårlöst.

Trots ett enormt engagemang med många sökinsatser från familj, vänner, frivilliga och polis, förblev han försvunnen. Tills nu.

Har identifierats som Deniz

Förra lördagen hittade privatpersonen Orij Lozowski, 40, kvarlevor av en människa i ett otillgängligt område av Tyresta nationalpark söder om Stockholm.

– Först såg jag ett par skor och byxor. Sedan förstod jag att det var en död person. Det var chockartat, berättade han för Aftonbladet.

I dag meddelade Stockholmspolisen att det är Deniz Arda som hittats död.

”Den avlidna person som hittades i Tyresta nationalpark är nu identifierad. Det är en man som anmäldes försvunnen från Södermalm i Stockholm den 18 november 2020. Mannens anhöriga är underrättade”, skriver polisen.

”På återseende i nästa liv”

Henrik Ehrenfeldt har gjort allt han kunnat för att hitta Deniz, tillsammans med ett stort antal frivilliga och fler av Deniz Ardas nära och kära. Bland annat via Facebookgrupper och skallgångar.

– Jag tackar alla som engagerat sig i sökandet, vi är så tacksamma och ödmjuka för allas hjälp. Jag orkar inte säga mer för tillfället, säger han till Aftonbladet.

I sin Facebook-grupp skriver Henrik Ehrenfeldt direkt till sin ”kollega, träningspartner, coach, lärling, medbrottsling och bästa vän Deniz”.

”Älskade Deniz, på återseende i nästa liv. Då jävlar har vi en och annan skidresa att ta igen. Ska även berätta om alla tusentals människor du berör.”

Rättsläkare iklädda plastpåsar arbetar på platsen

Hundratals personer letade

Med hjälp av klädesplagg, och på grund av området där kroppen hittades, fattade polisen snabbt misstankar om att det kunde röra sig om den försvunne yrkesmilitären.

Dna-tester som togs under tisdagen visar att det är Deniz, som försvann den 13 november.

När Deniz Arda avled är dock ingenting som polisen kommenterar i nuläget.

– De detaljerna väljer vi i nuläget att inte offentliggöra och inte heller den bedömda dödsorsaken, säger Ola Österling, presstalesman på polisen i Stockholm.

”Bra att få ett avslut”

I november samlades cirka 350 personer i just Tyresta nationalpark för att söka efter Deniz. Enligt Aftonbladets uppgifter ska man bland annat ha sökt precis i närheten av den plats där han sedan hittades månader senare, men då han låg dold i en grottliknande skreva upptäcktes han inte under sökinsatsen.

Återskapade bilder från Deniz Ardas dator ska även ha visat att han tidigare varit ute på platsen och fotograferat vilket gjorde att flera av sökningarna koncentrerade sig till området i Tyresta.

– Det har varit ett stort engagemang och vi har fått mycket samtal och tips till oss och arbetat med det här, säger polisens presstalesperson Åsa Wallentin till Aftonbladet TV.

Utredningar kommer ”troligtvis läggas ned”

När kvarlevorna hittades rubricerade polisen ärendet som mord, vilket är rutin när det handlar om ett dödsfall med oklara omständigheter. I nuläget finns inga misstankar om brott.

– Det finns fortfarande två öppna förundersökningar. Dels den gällande människorov som upprättades när personen försvann och dels en om mord som upprättades när en person hittades död. Då de nu visar sig röra samma person kommer de slås ihop till en utredning. Men tillkommer inte någon ny information kommer de troligtvis att läggas ner på sikt, säger Ola Österling presstalesperson på polisen Region Stockholm.

Deniz Arda.