Nyheter

Muterad coronasmitta nu även i Spanien

Av: 

TT

Frankrike stängde gränsen mot Storbritannien före jul på grund av den nya virusmutationen. Här arkivbild från Dover i Storbritannien.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

NYHETER

Fyra fall av den nya, smittsammare varianten av coronavirus har konstaterats i Madrid.

Mutationen, som först upptäcktes i Storbritannien, har även spridit sig till Frankrike och Japan de senaste dygnen.

Antonio Zapatero på den spanska huvudstadens sjukvårdsenhet meddelade på annandagen att ytterligare tre misstänkta fall med den nya virusmutationen undersöks och deras testresultat väntas på tisdag eller onsdag, skriver tidningen El País. Ingen av de tre är allvarligt sjuka.

Japan registrerade i fredags 3 800 nya fall – den högsta dygnssiffran hittills – varav fem av den nya brittiska varianten. Fyra av de fem är utan sjukdomssymptom och en är ett barn som ännu inte fyllt tio år. Hälsominister Tako Wakita säger att eftersom dessa fall upptäckts vid testning på flygplatsen tror man inte att det nyare viruset har nått samhällsspridning.

Även i Frankrike har ett fall med den nya varianten upptäckts. Det var hos en fransk medborgare som bor i Storbritannien och kom till Frankrike från London den 19 december, och testades positivt två dagar senare. Franska myndigheter låter göra PCR-tester hos alla resande från Storbritannien och även Sydafrika, där ytterligare en ny mutation har identifierats.

Tidigare meddelade irländska myndigheter att man upptäckt ett fall av virusmutationen på juldagen. Liknande misstänkta fall har enligt AFP rapporterats från Tyskland och Libanon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert: