Coronapandemin

Johan Carlson: ”I vårt land kan vi hantera trängseln”

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Sveriges smittspridning är på väg åt rätt håll just nu, men de kommande veckorna väldigt är viktiga för den kommande spridningen.

Det säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlson i Ekots Lördagsintervju som bland annat hävdar att de inte har ändrat sig om munskydden.

– Det vi ser från andra länder är att när folk har munskydd håller de sämre avstånd till varandra, och avstånd är mer effektivt än munskydd, säger han.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, var i dag gäst i Ekots Lördagsintervju. I intervjun poängterade han vid flera tillfällen att han tycker att smittosituationen i Sverige är på rätt väg.

– Vi ser att vi har sjunkande siffror i Stockholmsområdet och i Mälardalen. Det är bekymmersamt i Västra Götaland och Skåne. Men på riket ser vi en sjunkande smittspridning. Det blir bekymmersamt om man inte håller i det. Traditionellt sett ser man nu efter långhelgerna när folk kommer tillbaka att smittan ökar, säger han.

Han säger också att det är viktigt att hålla sig till de åtgärder som man faktiskt har. Han menar att åtgärderna måste få ett genomslag i samhället för att få en effekt och att man ska vara försiktig att ”hoppa från tuva till tuva” som han menar att många andra länder har gjort.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Har inte ändrat sig om munskydd

En fråga där Folkhälsomyndigheten har ändrat sig är den om munskydd. I våras hävdade de att munskydd snarare kan driva på smittspridningen då människor med munskydd är mindre benägna att hålla avstånd till varandra.

Trots att FHM nu rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid – står Carlson fast i sin åsikt från i våras.

– Vi har inte ändrats oss. Det viktigaste är att hålla distansen mellan varandra. Vi har försökt identifiera platser där det inte går att hålla avstånd och då är just kommunikationer under rusningstid en av de få platser vi har kunnat identifiera. Det vi ser från andra länder är att när folk har munskydd håller de sämre avstånd till varandra, och avstånd är mer effektivt än munskydd, säger han i intervjun och forsätter:

– I vårt land kan vi hantera trängseln anser jag.

Han poängterar många gånger i programmet att väldigt mycket kring covid-19 och dess spridning fortfarande är okänt. Han menar att det inte går att svara på varför länder som Finland och Norge har klarat sig bra under båda smittovågorna medan Danmark klarade sig bra i första och sämre i den andra och varför Sverige har haft en stor spridning under båda vågorna.

Att hålla avstånd är viktigare än att ha munskydd,. säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i Ekots lördagsintervju.

Rätt att hålla arenor stängda

Han menar även att det är svårt att förutspå virusets spridning och att det är därför de möjliga scenariona som FHM satte upp i somras visade sig vara fel. Men trots att de inte förutsåg någon andra våg valde de att inte lätta på några restriktioner i somras, något som han anser var helt rätt – med facit i hand.

– När det lugnade ner sig somras började andra länder prata om hur många tusen som skulle släppas in på fotbollsarenorna. Vi var med försiktiga med att ta bort åtgärder. Det enda som vi ändrade var egentligen att besöksstoppet på särskilda boenden togs bort. Det var ett hårt tryck från både kulturen och sporten, men vi höll tillbaka. Sedan när vi tillsammans med regeringen skulle släppa in några hundra igen så var andra vågen här igen och det blev aldrig av, säger han i programmet.

Vill inte gå tillbaka

Han säger att vi möjligtvis kan leva på ett sätt som påminner om det vi gjorde innan pandemin i sommar på ett privatplan. Men han avslutar intervjun med att säga att vi som samhälle inte borde gå tillbaka till hur det var. Han anser att vi borde ta hand om de som arbetar i vården bättre genom att fokusera på folkhälsan och problem som till exempel rökning och övervikt.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Johan Carlson

Munskydd

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Covid-19