LO vill prioritera vissa yrken i vaccineringen

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-01-15

LO-ordföranden Susanna Gideonsson vill att LO-yrken prioriteras i vaccineringen. Arkivbild.

LO kräver att arbetstagare som dagligen utsätts för smitta prioriteras i vaccineringen.

– Vissa grupper med kontaktyrken måste prioriteras, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

På en presskonferens framhåller hon att det finns en tydlig skillnad i vilka yrkesgrupper som drabbats av coronaviruset.

– Det är ett underbetyg att betydligt många fler med låg inkomst drabbats av covid 19. Det är alldeles för litet fokus på de LO-medlemmar som inte kan jobba hemma utan måste gå till jobbet, säger Gideonsson.

LO lämnar i dag över en kravlista på åtgärder för att skydda LO-medlemmar, där prioriteringen av vissa grupper i vaccineringen är ett krav.

Kontaktnära yrken

Någon egen prioriteringslista på yrkesgrupper har LO inte, men Gideonsson räknar upp några typiska yrken:

– Det handlar om människor med kontaktnära yrken, till exempel i barnomsorg, butiker och kollektivtrafiken.

– Det spelar stor roll om en busschaufför vaccineras i början av mars än i slutet av juni, säger Gideonsson.

Förutom kraven på prioriteringar i vaccineringen kräver LO rimliga villkor för den som blir sjuk i covid-19. Löntagare som smittats på sin arbetsplats måste få det klassat som arbetsskada/sjukdom.

Vidare vill LO att karensavdraget ska avskaffas helt och permanent. De förbättringar av a-kassan som gjorts under pandemin måste permanentas. De hårdast drabbade a-kassorna måste få statligt stöd.

Inför heltidspermitteringar

Försäkringskassans prövning av arbetsförmågan mot en fiktiv arbetsmarknad vid sjukdag 180 måste också avskaffas permanent.

Stöden för kontaktnära branscher måste förbättras, anser LO. Möjligheten till heltidspermittering måste införas och de ekonomiska stöden förbättras.

När pandemin är över vill LO se en kick-start av ekonomin med stora satsningar på välfärd, digitalisering och grön omställning. Statsbidragen till kommunerna måste öka och indexeras.

Statsbidragen till att renovera och uppgradera svensk infrastruktur måste öka kraftigt, liksom stödet till näringspolitik och forskning.

Byta bransch

Därtill måste ett brett program mot massarbetslösheten sjösättas. Här föreslår LO bland annat nya studiefinansieringsmöjligheter för vuxna och att Arbetsförmedlingen fokuserar på att underlätta för löntagare att byta bransch.

LO föreslår också en kraftig begränsning av arbetskraftsinvandring av yrken där det inte råder brist i Sverige. De jobben måste först gå till arbetssökande som redan bor i Sverige, anser LO.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen