Nyheter

Viruset objuden bröllopsgäst – 180 smittade

Av: 

TT

Efter ceremonin firade gästerna på Big Moose Inn. Nu har närmare 180 fall av covid-19 kopplats till bröllopet i småstaden Millinocket i amerikanska Maine.
Efter ceremonin firade gästerna på Big Moose Inn. Nu har närmare 180 fall av covid-19 kopplats till bröllopet i småstaden Millinocket i amerikanska Maine.

NYHETER

Högtidsdagen slutade i en tragedi som nu drabbar en hel delstat. Ett bröllop i amerikanska Maine den 7 augusti har hittills resulterat i närmare 180 coronasmittade och sju dödsfall. Ingen av de avlidna hade besökt ceremonin.

Solen sken när bröllopsgästerna den 7 augusti samlades i den sömniga småorten Millinocket i Maine. Delstaten på USA:s östkust har klarat sig relativt lindrigt undan pandemin – hittills har totalt 138 dödsfall rapporterats. Men sviterna av ceremonin i baptistkyrkan Tri Town, och den efterföljande mottagningen på gästgiveriet Big Moose Inn, kan enligt den lokala smittskyddsmyndigheten omintetgöra mycket av Maines framgångar.

– Viruset kan bli den objudna gästen på varje bröllop, fest eller evenemang i Maine, säger myndighetschefen Nirav Shah till The Guardian.

Än så länge har närmare 180 bekräftade fall av covid-19, inklusive sju dödsfall, kopplats till det bröllop som nu beskrivs som en superspridartillställning.

För många gäster

Innan bröllopet hade Millinocket inga bekräftade fall. Vilket sannolikt betyder att någon av de 65 deltagarna – fler än de 50 som delstaten tillåter på samma plats – tog med sig smittan utifrån.

24 av de som närvarade har sedan dess testat positivt för covid-19, och dessa har i sin tur hunnit smitta andra.

Till tidningen The Washington Post säger Thomas Tsai, adjungerad professor vid Harvarduniversitetets institution för folkhälsa, att bröllopets efterverkningar är en påminnelse om virusets inte bara smittar de närmaste utan också sprids vidare längs sociala nätverk.

– Det är verkligen en sedelärande historia. Till och med i ett relativt lantligt område i Maine fanns det tillräckligt med bränsle för att tända en eld.

Sju avlidna

I kyrkans församling har tio personer smittats. En gäst arbetar på ett häkte i staden York, 35 mil bort, där 70 personer nu drabbats. Ytterligare en gäst smittade en bekant som är anställd på ett äldreboende i grannstaden Madison. Där har runt 40 personer smittats, av vilka sex nu avlidit.

Även en boende i Millinocket har gått bort.

– Tragiskt nog hade ingen av de sju individer som nu har avlidit med covid-19 själv besökt bröllopet, säger smittskyddschefen Shah till public service-kanalen NPR.

– Det här är verkligen en illustration av hur tyst, snabbt och aggressivt covid-19 kan spridas mellan olika geografiska områden i en delstat.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: