Sjuksköterskan Ebba sa upp sig – coronakrisen blev för mycket

Nyutexaminerade sjuksköterskan Ebba Gyberg hann jobba fem månader – sedan slog pandemin till.

Efter ett år med intensiv behandling av patienter med covid-19 har hon sagt upp sig.

– Det började gå ut över min hälsa, säger Ebba Gyberg.

Ebba Gyberg, 25, har haft ett intensivt år som sjuksköterska på infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus. Hon har själv skildrat arbetet i en videodagbok som publicerats här på Aftonbladet.

Enligt henne var arbetsbelastningen hög redan före pandemin, men det går ändå inte ens att jämföra med hur det blev sedan.

– Att det har varit så pressat så länge och bara håller i sig gör att det är väldigt svårt att prestera på den höga nivån, säger Ebba Gyberg.

Hur lång tid tar det för dig att återhämta dig efter ett pass?

– Oftast upplever jag att jag inte har lyckats återhämta mig helt innan jag börjat jobba igen. Jag har varit väldigt trött. Jag har nog sovit mest hela tiden när jag har varit ledig.

Ebba Gyberg torkar av sin mask efter att ha vårdat en patient med covid-19.
Ebba Gyberg torkar av sin mask efter att ha vårdat en patient med covid-19.

Fick obehaglig känsla

När Ebba Gyberg får frågan om vad som var jobbigast under året, då hon tog hand om patienter med covid-19, berättar hon om rädslan som infann sig när den andra vågen kom.

– Det var ett tillfälle som var väldigt jobbigt. Det var när andra vågen kom och jag fick flashbacks från när allt startade och känslan av att det kan bli likadant igen. Just nu är det många nyheter om muterade varianter av viruset och rädslan finns också för en tredje våg.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Var fjärde funderar på att säga upp sig

Enligt en undersökning från Vårdförbundet är sjuksköterskor som jobbar med patienter med covid-19 väldigt missnöjda med sin situation.

13 200 av medlemmarna har under perioden lämnat vården. Och var fjärde sjuksköterska funderar på att lämna vården efter det här året.

Hälso- och sjukvården i Sverige var inte beredd på den här pandemin, enligt Vårdförbundet.

– Allvarliga siffror med tanke på att vi går in i covidåret med en brist på personal redan från början. Ersättare finns inte, det är det största problemet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. 

34 av 50 har slutat

På infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus, där Ebba Gyberg jobbar, har 34 av 50 sjuksköterskor slutat sedan i januari 2020.

– Läget har varit ansträngt. Personal som slutar ersätter vi och blir det en lucka hyr vi in personal via bemanningsföretag om det uppstår behov. Verksamheten har fortgått, men det har varit tufft. Vi har kunnat erbjuda den vård vi ska kunna erbjuda, säger Bernd Schmitz, presschef Danderyds sjukhus.

Har inte rätt kompetens

Vårdförbundet menar att arbetsbelastningen har ökat enormt med covid-19. Många erfarna sjuksköterskor har flyttats till intensivvårdsavdelningar och nyutexaminerade får ta ett större ansvar.

– Sjuksköterskor som hade en patient före pandemin kan nu ha upp till sju-åtta patienter att ta hand om. Vi har siffror på att 30 procent har fått arbetsuppgifter de egentligen inte har tillräcklig kunskap för att utföra. Det är ett väldigt ansträngt läge för våra sjuksköterskor.

Ebba Gyberg på infektionsavdelningen.
Ebba Gyberg på infektionsavdelningen.

Nya erfarenheter

För Ebba Gyberg förändrades yrkeslivet på bara några dagar. Hon var en av två sjuksköterskor på infektionsavdelningen när covid kom. Och då visste hon inte mycket om viruset och dess effekter.

– Jag känner att jag har lärt mig extremt mycket. Och att jag personligen och i min yrkesroll har utvecklats mer än jag kunnat drömma om. Erfarenheten jag fått är ovärderlig.

”Nu var det dags att byta”

Nu ska Ebba Gyberg börja jobba på gynakuten på Danderyds sjukhus. Hennes mål är att i framtiden bli barnmorska.

– Det känns också väldigt roligt. Och i och med att jag kände att det började bli alldeles för tungt, att det var dags. Så när jag fick möjlighet att jobba med något som jag har haft som mål att arbeta med, känns det som helt rätt läge att ta den chansen.

Ebba Gyberg har sagt upp sig efter ett års jobb med covidpatienter.
Ebba Gyberg har sagt upp sig efter ett års jobb med covidpatienter.
Publisert:

LÄS VIDARE