Norrköping

Rättsstriden om "Lilla hjärtat" går vidare

Av: 

TT

NYHETER

"Lilla hjärtat" hade fyra narkotikaklassade substanser i kroppen när hon hittades död i sitt hem.

Nu tas fallet vidare i hovrätten, efter att både åklagaren och den treåriga flickans mamma överklagat domen.

I augusti i fjol dömdes flickans mamma till ett år och nio månaders fängelse för att ha vållat sin dotters död – en dom som kvinnan senare överklagade.

Även kammaråklagare Anna Lander överklagade domen kort efter att den fallit och yrkade på att mamman ska dömas till ett väsentligt längre fängelsestraff. Lander anser att mamman i första hand ska dömas för mord, i andra hand för grov misshandel och grovt vållande till annans död, samt för brott mot griftefriden.

"Mamman befann sig i lägenheten och måste ha känt till flickans allvarliga tillstånd. Hon har därför också förstått att flickan avled och att hon därefter lindades in samt placerades under en säng. Jag menar därför att mamman varit delaktig på ett sätt som gör att hon ska dömas även för brott mot griftefrid", sade Lander i ett pressmeddelande i augusti.

Esmeralda, även kallad ”Lilla hjärtat”, blev bara 3 år.

Rättsläkare har slagit fast att flickan dog av en huvudskada i kombination med undernäring och de narkotiska preparat som hon hade fått i sig, som ska ha påverkat hennes medvetandegrad och andning.

– Det är en mycket ovanlig kombination. Det är inget man ska se hos barn, sade rättsläkare Emma Wernvik under rättegången i juni i fjol.

Anna Lander har sedan dess lämnat sin tjänst och det är därför kammaråklagare Helene Gestrin som håller i ärendet i hovrätten. Huvudförhandlingen inleds i dag klockan 10 och avslutas den 3 juni.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter Lilla Hjärtats död – föreslår skärpning av lagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrköping

Brott