Centerpartiet slår bort Moderaternas utsträckta hand

Regeringskrisen är fortfarande inte löst.

Moderaterna försöker locka över Centerpartiet till en borgerlig regering med erbjudande om ekonomiska reformer.

Men Centerpartiet säger nej.

– Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD. Där skiljer vi och Moderaterna oss åt, meddelar partiets vice ordförande Anders W Jonsson.

Med enbart två dagar kvar innan statsminister Stefan Löfven ska lämna besked finns det ännu ingen lösning på regeringskrisen.

Senast på måndag ska statsministern lämna besked om det blir extraval.

Samtidigt sträcker Moderaterna ut en hand till Centerpartiet där partiet konkretiserar sex punkter som C kan få igenom om de väljer att stötta en borgerlig regering.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

M: Skattesänkningar och ekonomiska reformer

Det handlar bland annat om ekonomiska frågor så som sänkt skatt på investeringssparkonto och stärkt äganderätt för skogsägare. Det skriver Moderaternas vice ordförande, Elisabeth Svantesson, på Facebook.

Moderaterna vill sänka skatten på sparande på investeringssparkonton, tillsätta en utredning om en ”omfattande” skattereform, förenkla 3:12 reglerna för fåmansbolag. De vill även stärka den privata äganderätten till skogen, ge statliga Sveaskog ett nytt uppdrag att sälja ”betydande delar” av bolagets skogsmark.

Slutligen vill de även ändra jaktlagen genom att bland annat stärka rätten till nödvärn vid vargangrepp mot tamdjur.

Elisabeth Svantesson, vice ordförande för Moderaterna
Elisabeth Svantesson, vice ordförande för Moderaterna

Någonting hon även intervjuades om i Ekot.

– Jag är övertygad om att den politiken kan man inte få med en vänsterregering. Vi har varit väldigt tydliga med att vi pratar med alla, säger Elisabeth Svantesson till Aftonbladet.

Centerpartiet har tidigare sagt nej till att samarbeta med Sverigedemokraterna. Hur har ni tänkt att det ska gå till?

– Jag tar Annie Lööf på orden om att de politiska sakfrågorna är väldigt viktiga.

Centerpartiet nobbar Moderaterna

Men Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson nobbar Moderaternas invit.

”Centerpartiet söker samarbeten i mitten av svensk politik. Centerpartiet och Moderaterna står nära varandra i många frågor och vi välkomnar samarbete i dessa. I dagsläget vill M dock budget- och regeringssamverka med SD för att bilda regering”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

”Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD. Där skiljer vi och Moderaterna oss åt”.

Publisert: