Novaja Gazeta

Roman, 31, mördades – nu grips de som berättar sanningen

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Lukasjenkos maskerade hejdukar slog ihjäl Roman Bondarenko, 31.

Belarus diktator ljuger om dödsorsaken.

Och arresterar journalister och läkare som berättar sanningen om mordet.

På kvällen den 11 november gick Roman Bondarenko, som bodde i närheten av Förändringens torg – Plosjtjad Peremen – i Minsk, ner på gården för att ta reda på varför okända maskerade män rev sönder oppositionens vit-röd-vita flaggor.

De maskerade männen fällde Roman till marken och misshandlade honom. En stund senare fördes han från en polisstation i Minsk till sjukhuset BSMP, där han avled.

Roman Bondarenko blev 31 år.

Nästa dag samlades tusentals Minskbor på platsen med stearinljus och blommor till Romans ära.

Den 13 november hävdade undersökningskommittén (motsvarande åklagarmyndigheten i Sverige) att Bondarenko hade varit alkoholförgiftad när han dog.

En timme senare kunde journalisten Katerina Borisevitj på nyhetssajten Tut.by berätta att en läkare förnekade den offentliga versionen av Bondarenkos död.

– Roman hade noll promille alkohol i blodet, sade en av sjukhusets läkare.

Dokument som visar att Roman Bondarenko var nykter när han dog.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko spred senare samma dag den felaktiga versionen av Bondarenkos död:

– Polisen kom till platsen. Då flydde alla demonstranter, som vanligt. Poliserna hittade en skadad person, som var onykter. Det har undersökningskommittén slagit fast i dag. Självklart tog polisen med honom. Längs vägen blev han sämre. De ringde ambulans och skickade honom till sjukhus, sade Lukasjenko.

Den 15 november gick tusentals Minskbor ut och demonstrerade under parollen ”jag går ut”. Det var de sista orden Bondarenko skrev, i en chatt. Omkring tusen demonstranter greps i Belarus huvudstad denna söndag. Efteråt rensades Förändringens torg på alla kransar, stearinljus och blommor till Romans minne och slängdes ner i sopbilar, berättar tidningen Novaja Gazeta.

Minskbor tar farväl av Bondarenko på Förändringens torg.

Den 19 november meddelade åklagare att läkaren, som avslöjat att Bondarenko var nykter, hade gripits. Det påstods att han brutit mot läkarens tystnadsplikt när han berättade om Bondarenko, och att hans ”tvivelaktiga uppgifter” hade ”skapat spänningar i samhället”. Nu hotas läkaren av tre år i fängelse. Hans identitet är inte känd.

– Den misstänkte hade ett kriminellt samtal med företrädaren för sajten Tut.by, ansåg åklagaren.

Senare samma dag, i torsdags, stod det klart att även journalisten på Tut.by som hade skrivit om Romans nykterhet, Katerina Borisevitj, hade gripits. Informationen om detta kom från hennes egen dotter. Den kvällen fick hon ett samtal från mamman, som befann sig i förvar hos säkerhetstjänsten KGB.

Journalisten Katerina Borisevitj greps den 19 november.

I går fredag, den 20 november, begravdes Roman Bondarenko på Norra kyrkogården i Minsk. Tusentals belarusier följde honom till sista vilan. De applåderade och skanderade hans sista ord: ”Jag går ut”.

Kusinen Olga Kutjerenko berättar för Tut.by att Roman ändå sedan barndomen ville bli konstnär. Senare studerade han på Minsks konstakademi, och avslutade sina studier där 2014.

När protesterna mot det riggade presidentvalet i Belarus den 9 augusti 2020 växte sig starka under hösten och Förändringens torg (officiellt heter det inte så, bara enligt proteströrelsen) blev ett centrum för motståndet, började Roman lära barn att måla på torget. Nu hänger barnteckningar på platsen, med hyllningar till Roman.

– Kom tillbaka och lär oss att måla, skriver Masja på en av teckningarna.

Flera barn har gjort teckningar för att hedra Romans minne.

När studierna var klara 2014 gjorde Roman sin militärtjänstgöring som spetsnaz-soldat.

Viktor, en av Romans lumparkompisar, berättar för Tut.by att Roman var snäll och trevlig och att han brukade göra tatueringsskisser åt sina kompisar.

En annan lumparkompis, Mark, säger:

– Han var öppen, impulsiv och rättfram. Han reagerade mycket starkt på orättvisor.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Förändringens torg ligger i norra delen av Minsk.
Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen: ”Positivt att de organiserar sig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Novaja Gazeta

KGB

Aleksandr Lukasjenko

Minsk