Så blev delstaten av med coronaviruset – inte ett fall på en månad

Över 20 000 fall av coronaviruset har rapporterats in i den australienska delstaten Victoria sedan pandemins början.

Men nu bedömer landet hälsomyndighet att viruset är utrotat i delstaten.

– Världen tittar på Australien och önskar att de var vi, säger Greg Hunt, som är landets hälsominister.

I delstaten Victoria bor omkring 6,7 miljoner människor och landets nästa största stad, Melbourne, ligger här. Totalt sedan pandemins början har drygt 20 000 människor smittats av corona och drygt 800 människor har dött med viruset i delstaten.

Men nu rapporterar Victoria att de inte har haft ett enda nytt fall av coronaviruset på över 30 dagar.

En man i mask utanför en vägg med hyllningar till vårdpersonalen i Melbourne, i delstaten Victoria.
En man i mask utanför en vägg med hyllningar till vårdpersonalen i Melbourne, i delstaten Victoria.

Det senaste aktiva coronafallet var en patient som skrevs ut från sjukhuset i måndags och sedan i fredags har inget nytt fall av covid-19 rapporterats på fyra veckor, rapporterar The Guardian.

Landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten säger att om inget nytt fall rapporteras under 28 dagar kan man räkna viruset som utrotat bland befolkningen. En gräns som delstaten nu alltså har passerat med två dagars marginal.

Så blev de av med smittan

Men hur blev delstaten av med smittan?

Melbourne har haft en hård lockdown i över hundra dagar. Bland annat har det varit ett totalt utegångsförbud under nattetid och under dagtid har invånarna bara fått vara 1,5 kilometer från sitt hem.

Men nu när de börjar öppna upp igen hoppas de kunna hålla smittan nere genom en rad nya regler som The Guardian har sammanställt.

• Max 15 besökare per dag får besöka invånarnas hem. Boende uppmanas att föra protokoll över vem som besöker deras bostad.

• Offentliga tillställningar får har max fått ha 50 besökare.

• De som bor på äldreboenden får ha en besökare i max två timmar per dag.

• Restauranger teatrar, konserthalar, museum, biografer och casinon som är mindre än 200 kvadratmeter får ha 50 gäster. Större lokaler får ha 150 gäster men i båda fallen gäller att det ska finnas två kvadratmeter per besökande person.

• Bröllop och begravningar får som högst ha 150 gäster. Men samma regler som restaurangerna har gäller även här. Två kvadratmeter per besökare ska finnas.

• Skolelever över 12 år har behövt bära munskydd.

• Gym och sporthallar kommer vara öppna men med vissa restriktioner.

Ingen har fått besöka delstaten Victoria utan ett särskilt tillstånd. Det är en av de restriktioner och regler som staten har haft.
Ingen har fått besöka delstaten Victoria utan ett särskilt tillstånd. Det är en av de restriktioner och regler som staten har haft.

Förbereder sig för öppning

Delstaten förbereder sig nu på att återigen öppna gränserna till landets andra delstater. Men det kommer dröja innan landet öppnar sina internationella gränser.

– Vi ser att omvärlden har enorma antal nya fall och därför kommer vi som värld behöva hantera covid-19 åtminstone fram till 2021 och eventuellt längre än så. Det kommer ha konsekvenser för Australien, säger landets hälsominister Greg Hunt, på en presskonferens och forsätter:

– Men Australien har hanterat det här otroligt bra. Vi har fortfarande haft hjärtesorg och vi har upplevt en tragedi. Men världen tittar på Australien och önskar att de var oss.

En öde gata i augusti i Melbourne.
En öde gata i augusti i Melbourne.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE