Coronapandemin

Avråder äldre över 65 år att ta Astra Zenecas vaccin

Av: 

Anna Sjögren

Olivia J Berntsson

NYHETER

Tyskland avråder äldre personer över 65 år att ta Astra Zenecas vaccin, enligt Financial Times.

Det då det saknas data för att säga vilken effekt det har på åldersgruppen.

Om det här påverkar Sveriges vaccinationsplan är för tidigt att säga, enligt Anders Tegnell.

Personer över 65 år bör inte ta Astra Zenecas vaccin. Den slutsatsen drar Robert Koch-institutet, den tyska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten. Enligt myndigheten finns det inte tillräcklig data för att kunna bedöma hur effektiv verkan vaccinet har på den äldre delen av befolkningen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, har inte tillgång till vaccinets data men säger till Aftonbladet att Folkhälsomyndigheten har koll på diskussionen om hur verksamt vaccinet är på äldre.

– Vi är medveten om att det finns en diskussion om hur långt man kommit för att visa effektiviteten hos äldre. Nu måste EMA bedöma hur bra underlaget är, och vad de säger om rekommendationer för att använda vaccinet. Den väntar vi på innan vi tar ställning. Grunddatan finns bara tillgänglig för läkemedelsmyndigheten, så jag har inte sett den, sa han under dagens pressträff.

”Behöver inte rusa på frågan”

Om regionerna bör vänta med att vaccinera äldre med Astra Zenecas vaccin är för tidigt att säga.

– Vaccinet kommer inte att komma förrän minst en vecka efter i morgon. Vi behöver inte rusa på frågan i dag. Det är bättre att vänta på vad EMA säger, sen kan vi ha dialog med regioner om hur vaccinet används på bästa sätt.

Tyskland avråder äldre personer över 65 år att ta Astra Zenecas vaccin.

Hur kan det påverka vaccinationsplanen för Sverige?

– Vi har både Pfizer och Moderna som vi kan använda, där finns god data för effekt bland äldre.

Problem att vaccinet försenats

En stor andel av Sveriges vaccindoser kommer från Astra Zeneca. Utöver frågetecknen kring vaccinets verkan på äldre kommer det nu att levereras senare.

– Det spelar en väldigt viktig roll, det var det här vaccinet som vi enligt initiala rapporter skulle öka vaccinationstakt med i februari och mars. Nu ser det ut att komma senare. Många kommer att bli vaccinerade senare än vi ville. Det kommer finnas krav på att vaccinera fler under kortare period, det blir en större utmaning att erbjuda vaccin till alla före sommaren, svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det är ett problem, det går inte att säga annat.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om vaccinkriget där Storbritannien stoppat vaccindoser till EU från Astra Zenecas brittiska fabriker innan landet fått sina 100 miljoner doser. Kort efter meddelade läkemedelsföretaget att EU bara får 25 procent av sitt beställda vaccin.

Hur ser du på att man valt att lägga så mycket fokus på att köpa Astra Zenecas vaccin med tanke på det här?

– Det är en fråga för vaccinsamordnaren. Man har försökt få stor tilldelning som möjligt från alla företag. Det har berott på vad företagen kunnat erbjuda, svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Vi får se hur vaccinet registreras när Europeiska läkemedelsmyndighet, EMA, granskar den data som finns.

Nästa vecka väntas vaccinet godkännas av EMA, EU:s läkemedelsmyndighet.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vaccin

Astra Zeneca

Anders Tegnell