Fyra barn och en kvinna dog i norska stugbranden

Fem personer dog i en stugbrand i norska kommunen Andøy i lördags.

Nu har polisen gått ut med namn och bild på de döda.

Fyra av dem var barn mellan 10 och 15 år.

Den tragiska branden i en stuga i Andøy kommun i lördags tog fem människors liv.

Fyra av dem var barn. Nu har norska polisen i samråd med anhöriga gått ut med namn och bild på de döda.

  • Luise Marie Bang, 40.
  • Mogens Pareli Krogh Hovde, 15.
  • Gustav Rane Krogh Hovde, 12.
  • Henning Christian Bang Johansen, 15.
  • Hedda Madell Bang Winther, 10.
Från vänster: Hedda Madell Bang Winther, 10, Gustav Rane Krogh Hovde, 12, Mogens Pareli Krogh Hovde , 15, och Henning Christian Bang Johansen , 15.
Från vänster: Hedda Madell Bang Winther, 10, Gustav Rane Krogh Hovde, 12, Mogens Pareli Krogh Hovde , 15, och Henning Christian Bang Johansen , 15.

När branden bröt ut natten till lördag befann sig totalt sex personer i den ensligt belägna stugan i skogen, rapporterar VG. Mannen vaknade och lyckades ta sig ut. På grund av dålig mobiltäckning kunde han inte slå larm. Han ska ha försökt rädda kvinnan och barnen som var kvar inne i stugan, men tvingades springa efter hjälp.

Sprang flera kilometer för att slå larm

Utan skor och kläder tog han sig fyra kilometer till närmsta granne. Klockan 04.30 slog grannarna larm.

När räddningstjänst, ambulans och polis kom fram till platsen hade stugan nästan brunnit ned.

Samtliga var hemmahörande i Vågan kommun i Lofoten. Per Erik Hagen, polischef i Lofoten och Vesterålen, uppger för Dagbladet att mannen var pappa till två av barnen och att kvinnan var mamma till två av barnen.

– Det är självklart att en sådan stor händelse, med en så allvarlig omfattning och fyra barn inblandade, skapar ett otroligt stort intryck. Jag vill uttrycka mitt största medlidande med de anhöriga och efterlevande, säger Per Erik Hagen till Dagbladet.

Ingen misstanke om brott

Efter branden tillsatte Vågan kommun en krisstab och öppnade skolor och två kyrkor där anhöriga och invånare kunde komma för att sörja och söka stöd.

– Fyra barn har tagits ifrån oss och en stor del av vår framtid är inte längre i livet. Att barn drabbas av något sådant här känns så orättvist, säger prästen Peter Shaw Wilhelmsson till VG.

Ännu är det okänt vad som orsakat branden. Polisen har i nuläget ingen misstanke om brott i samband med händelsen.

– Polisen har fortfarande ingen anledning att tro att brandorsaken är något annat än en olycka, men vi utreder nu vad som kan ha orsakat branden, sa Per Erik Hagen, när samtliga fem personer bekräftades döda på söndagskvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN