Här har solen inte lyst – alls

Publicerad 2020-12-08

0.

Så många timmar har solen hittills visat sig på flera platser runt om i Sverige – sedan slutet av november.

”Tycker ni det är mörkt? Ja, det har varit extra mörkt för ingen av instrumenten som mäter soltid har hittills fått utslag under december i Stockholm, Ölands norra udde, Karlstad och Tarfala”.

TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren fyrade i dag av en tweet under namnet @Solgudinnan som befäste det många redan känt: livet är mörkare än vanligt just nu – och inte bara på grund av pandemin.

En extremt gråmulen novembermånad har inte ersatts av ett krispigt decemberväder, med bitande kyla i kinder och solsken i blick. Tvärtom har mätstationerna inte registrerat en enda solstund på flera håll.

Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, har solen lyst med sin frånvaro ännu längre än så. Stockholm har inte haft en enda soltimme sedan den 28 november och i Karlstad har det varit mörkt sedan den 27 november.

Det har varit noll soltimmar på flera platser i Sverige under december.
Det har varit noll soltimmar på flera platser i Sverige under december.

En och en halv månads totalmörker

I norra Sverige börjar det dessutom bli polarnatt – det vill säga nattsvart dygnet runt. Vid Treriksröset är det värst. Där gick solen ned sista november och kommer inte upp igen förrän 12 januari.

– I Kiruna blir det polarnatt den 10 december och där dröjer det till nyårsdagen innan solen går upp igen. December är en mörk månad och många platser har upplevt decembermånader utan några soltimmar alls, exempelvis i Stockholm år 1934 och i Växjö år 2007.

Mikael Sjöstrand framhåller dock att det är högst ovanligt att det inte skulle bli några soltimmar alls. Störst chans att få ta del av ljuset har de som bor längs kusterna.

Ljus i tunneln

Lite hopp finns ännu för övriga landet också, om än inte i närtid, enligt Sjöstrand.

– Det ser ut att vara en gråmulen december i åtminstone en till två veckor framåt. Hur vädret blir efter det är mycket osäkert, men det finns tendenser till att torrare luft börjar ta över och i så fall kan det också bli mer sol.

LÄS VIDARE