Åklagaren: Man vill gärna ha en syndabock

Klara Stefansson/TT

Publicerad 2020-12-03

Kvinnan i 70-årsåldern i det uppmärksammade Haningefallet är inte längre brottsmisstänkt.

– Vi har inte hittat några som helst bevis för att den här mannen har hållits i lägenheten mot sin vilja, säger åklagaren Emma Olsson till TT.

Fallet handlar om en kvinna i 70-årsåldern som tidigare misstänkts för att ha hållit sin son, en man i 40-årsåldern, isolerad i en lägenhet.

Men på torsdagen meddelade kammaråklagare Emma Olsson att man inte hittat några bevis som styrker att det föreligger något brott.

Utredningen är dock inte nedlagd.

– Vi måste fortfarande få svar på vissa frågor som har dykt upp under de här dagarna, säger Emma Olsson.

Bland annat ska åklagaren undersöka hur familjens kontakter med socialtjänsten i Haninge kommun, söder om Stockholm, har sett ut.

– Sedan kommer jag ta ett beslut om förundersökningen ska läggas ner, eller hur vi ska gå vidare.

Åklagaren tror att beslutet kan komma inom två veckor. Samtidigt betonar Emma Olsson att fallet nu är en fråga för socialtjänsten, inte rättsväsendet.

"Uppstått av sjukdom"

Det var mannens syster som hittade honom i lägenheten i söndags kväll. Systern hävdar att han då var medtagen och hade variga sår på kroppen. Mannen fördes till Karolinska universitetssjukhuset i söndags kväll.

Rättsläkare har undersökt mannen, men inte hittat några skador som tyder på att han varit utsatt för våld.

– De skador han har är infekterade sår som uppstått på grund av sjukdom, säger Emma Olsson.

Enligt åklagaren har mannen i förhör uppgett att han har kunnat lämna lägenheten i Haninge. Däremot vittnar mannen om hur han successivt har dragit sig undan samhället med sin mamma.

– Jag förstår att när ett sådant här här ärende kommer fram så blir alla väldigt försträckta att någon i vårt samhälle, särskilt i Sverige, har kunnat leva så här isolerat, säger Emma Olsson och utvecklar senare:

– Man vill gärna ha en syndabock under sådana förhållanden, men det är inte där vårt fokus ska ligga – på vem som har gjort fel. Nu måste i stället alla resurser gå till att hjälpa båda personerna.

Släpptes på fri fot

Mamman som nu inte längre är brottsmisstänkt anhölls tidigare i veckan, på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Kvinnan har i förhör nekat till brott.

I går beslutade åklagaren att kvinnan inte ska begäras häktad – och att hon ska försättas på fri fot.

TT har sökt sonens målsägandebiträde och mammans advokat för en kommentar.