Regeringen ser ut att falla – V backar inte

TT

Uppdaterad 2021-06-21 | Publicerad 2021-06-20

Vänsterpartiet backar inte från sitt hot om misstroendeförklaring. Därmed ser regeringen Löfven ut att falla i måndagens omröstning i riksdagen.

– Vi har visat på en helt övermänsklig kompromissvilja, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Statsminister Stefan Löfvens (S) försök att i elfte timmen lösa regeringskrisen ser inte ut att lyckas. Beskedet att parterna på bostadsmarknaden får förhandla i den kontroversiella hyresfrågan kallas av Vänsterpartiet för ”oseriöst”.

Vid en pressträff på söndagen säger Nooshi Dadgostar att hon är förvånad över att Stefan Löfven gått fram med den här lösningen. Hon hänvisar till att V bara vill att en punkt av januariavtalets 73-punktsprogram ska strykas.

– Punkt 44 måste bort för att vi ska rösta gult i morgon.

Enligt Dadgostar tas Hyresgästföreningen som gisslan vid eventuella förhandlingar, eftersom Löfven gjort klart att utredningens förslag genomförs om parterna inte kommer överens.

– Det blir marknadshyror om förhandlingarna strandar, säger hon och kallar regeringens ”politiska spel” ovärdigt och olämpligt.

Ett dygns varsel

Beskedet om att Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och allmännyttan skulle få förhandla gavs av statsminister på en pressträff tillsammans med Centerledaren Annie Lööf tidigare på söndagen – bara ett dygn riksdagen innan röstar om förtroendet för regeringen Löfven.

– Januaripartierna är överens om följande: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen, sade Stefan Löfven.

– Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstansernas synpunkter.

Avsikten skulle då vara att parterna förhandlar fram till den 1 september, samt att lagändringar baserade på en eventuell överenskommelse ska beslutas under mandatperioden, enligt statsministern.

Svenska modellen

Statsministern anser att han gått V till mötes.

– Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens, sade Löfven i samband med pressträffen.

TT: Vänsterpartiets krav är att utredningsförslaget måste bort från bordet?

– Utifrån januariavtalet ska vi utgå från den utredning som gjorts. Den är ute på remiss nu, så det är klart att det är den som ligger till grund (för förhandlingarna), säger Löfven.

Att stryka punkten helt och låta parterna förhandla fritt är alltså inte aktuellt enligt honom.

Januariavtalet upphör

På måndagen klockan 10 hålls misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven. Om alla partier röstar som de hittills har sagt så kommer regeringen då att fällas.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger till TT att hon tror att regeringen – och därmed januariavtalet – faller.

– Det betyder att nu kan alla partier i riksdagen, tillsammans med svenska folket, konstatera att samarbeten som bygger på att isolera andra partier i riksdagen inte framåt kommer att fungera.

Hon säger att Vänsterpartiet hela tiden varit en del av regeringsunderlaget, men har inte fått vara med på att ta fram den politik som regeringen nu genomför.

– Det är klart att de nu reagerar på detta.